Žgaravico, bye bye!

Bol, pečenje ili nadutost u želucu neki su od simptoma koji se javljaju ako imaš tegobe u gornjem dijelu probavnog sustava. Preporučuje se izbjegavanje pržene i masne hrane, a doznaj koji su uzroci nastanka žgaravice te kojom još prehranom možeš smanjiti bolove i ostale nepoželjne simptome
Vidi originalni članak

Izbaci alkohol

Žgaravica je neugodan osjećaj pečenja koji se javlja u srednjem ili donjem dijelu prsišta, i koji se širi iz želuca prema vratu te može nalikovati na srčani infarkt. Otprilike 1 od 5 osoba koje pate od žgaravice ublažavanje simptoma i olakšanje mogu osjetiti već i ako samo promijene životne navike i prehranu. Nutricionistica doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender objašnjava kako je stalna i uporna žgaravica ozbiljan problem za velik broj ljudi, ali izbjegavanjem ‘rizične’ hrane i povećanim unosom povoljnih namirnica može se postići odličan rezultat, a u lakšim slučajevima gotovo i izlječenje.

Ako patiš od sličnih tegoba u gornjem dijelu probavnog sustava, potrebno je uvesti što hitnije promjene. Za početak nutricionistica savjetuje prestanak pušenja, pijenja crne kave i alkohola u većima količinama, smanjenje prekomjerne tjelesne mase i dnevnog unosa hrane s naglaskom na konzumaciju nemasne i ne suviše začinjene hrane te raspodjelu dnevnog unosa u više manjih obroka. Preporučljivo je koristiti i maslinovo ulje kao izvor masnoće te redovito konzumirati fermentirane mliječne proizvode (jogurt, acidofil, kefir). 

''Prekomjerna konzumacija šećera predstavlja čimbenik rizika za pojavu žgaravice. Šećer uzrokuje pojačano lučenje želučane kiseline što može isprovocirati simptome bolesti. Povećan unos soli također je povezan s povećanim rizikom id nastanka žgaravice. Napitci koji sadrže kofein (kava, čaj, kola) pa i kava bez kofeina mogu potaknuti lučenje želučane kiseline, no u umjerenim se količinama mogu konzumirati, najbolje nakon jela'', objašnjava nutricionistica.

Treba izbjegavati:

  • rajčice i proizvodi od rajčica
  • citrusno voće (limun, mandarina, naranča, grejp) i citrusni sokovi
  • luk i češnjak
  • paprika, feferoni
  • krastavci
  • čokolada
  • kava, jaki čajevi i proizvodi s kofeinom
  • pepermint i proizvodi koji ga sadrže
  • pržena hrana
  • hrana bogata uljima i mastima
  • začini (pogotovo chilli, papar)
  • ocat

Promijeni životne navike:

  • dnevni unos hrane raspodijeli u više manjih obroka, nikako ne uzimaj obilne obroke
  • pij adekvatnu količinu vode
  • pri uzimanju lijekova, popij ih s velikom količinom tekućine
  • smanji stres
  • izbjegavaj veće tjelesne napore

Doznaj kako na prirodan način smanjiti simptome gastritisa.

Posjeti missZDRAVA.hr