Veganske lazanje i musake

Brzo pripravljenom jelu u jednom loncu teško je odoljeti, a lazanje i musake spravljene u pećnici, upravo su takva jela! Ova dva slična jela razlikuju se po sastojcima. Glavni trik kod lazanja je specijalno rađeno tijesto koje razdvaja sastojke slagane u redove, a kod musaka tu ulogu preuzima široko rezano povrće
Vidi originalni članak

Osim tradicionalnih recepata za lazanje i musaku, možeš spraviti različite varijante ovih jela i u okviru veganske kuhinje. Ona su sva niskokalorična, lako se spravljaju i naravno gurmanski su izazovna. Za to ti je potrebno malo vještine i otvorenosti da isprobaš nove, dobre kombinacije.

Lazanje s brokolijem

Sastav:

  • 4 veća listova lazanja tjestenine (integralna, kuhano)
  • sol
  • 20 dkg brokolija
  • 25 dkg tofua
  • 3-4 jušne žlice ume octa
  • 250 gr šampinjona narezanih na listiće
  • 1 šalica luka narezanog na polumjesece
  • sezamovo ulje
  • 1 žlica soja umaka
  • origano
  • bešamel umak (1dcl zobenog vrhnja,1/2 dcl vode, 1 žlica aru praha)

Priprema:

Napravi tri punjenja za lazanje:

  1. Brokoli skuhati i u suribačiju ili mikseru usitniti u kremu
  2. Tofu izmiksati s ume octom i vodom
  3. Luk pirjati, dodati gljive i soja umak te pirjati još 2 minute
  4. U nauljenu manju lazanjeru staviti jedan skuhani list lazanja na koji treba staviti pire od brokolija.
  5. Slijedi novi list lazanja na koji treba staviti smjesu s gljivama.
  6. Iznad ove smjese treba staviti novi list lazanja, a na njega treba staviti tofu usitnjen u suribačiju.
  7. Sve pokriti s novim listom, a bočno sa strane napraviti mjesta za dodavanje bešamel umaka. Peći 25 minuta na 180 stupnjeva.

Radionica tjedna

Veganske verzije lazanja i musaka, jednostavne za pripremu i gurmanski izazovne, naučit ćeš pripremati na Makronovinoj radionici kuhanja koju će 15. veljače od 17 do 20.30 sati održati iskusna učiteljica kuhanja Tončika Cukrov.

Na radionici ćeš naučiti kako se upustiti u spravljanje izvrsnih jela u kojima će uživati cijela obitelj:

  • musake u bijelom plaštu
  • lazanje classic
  • otvorene lazanje sa šarenim tijestom
  • musaka s hokaido bundevom
  • orijentalna musakom s povrćem

Info i prijave: info@makronova.com, www.makronova.com

Posjeti missZDRAVA.hr