Veganska torta
Erika kao nagradu za recept tjedna od Maggija dobiva poklon paket proizvoda Maggi Sočno iz pećnice i druge začine te poklone iznenađenja, kao i besplatnu izradu fotoknjige, dar Fototeke.
Saznaj kako i ti možeš sudjelovati u akciji "Kuhaj u ritmu zime!"
Sastojci
Tijesto:
- 1 šalica cjelovitog brašna
- 1 šalica bijelog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 2 žličice sode bikarbone
- 1 žličica soli
- 1/2 šalice ulja
- 1/2 žličice cimeta
- 1/ 2 šalice + 2 žlice kakaa
- 1 šalica javorovog sirupa
- 1 šalica rižinog mlijeka sa dodatkom vanilije (ili zobenog)
- 1 šalica vode
- 2 žlice jabučnog octa
Krema:
- 3/4 šalice kakaa
- 1/2 šalica šećera u prahu
- 1/4 žličice soli
- 1/2 šalica vrele vode
- 1/2 šalice javorovog sirupa
- vanilija
- 250 g bio margarina
Priprema
Tijesto:
Pomiješati suhe sastojke u zdjelu.
Mikserom izmiješati mokre sastojke dok se ne zapjene, ulje, javorov sirup, žitno mlijeko, vodu, ocat.
Pomiješati suhe i mokre sastojke sve dok tijesto ne postane glatko. Tijesto će biti malo rijetko. Uliti ga u namašćeni kalup ili obložen papirom i peći 25-30 minuta na 160 stupnjeva.
Ovo je doza za malu tortu, a za promjer 28 cm pripremiti dvostruku smjesu.
Krema:
Pomiješati kakao, sol i šećer preliti vrelom vodom i miješati mikserom. Polako ulijevati javorov sirup i vaniliju. Ostaviti da se ohladi. Na kraju izmiksati s omekšanim bio margarinom.
Tortu prerezati i namazati sa 2/3 količine kreme. Ostatak kreme nanijeti na gornju stranu i rubove. Lopaticu za kremu uroniti u vruću vodu i zagladiti plohe kolača.
Od ticino mase (šećerne mase za ukrašavanje slastica) oblikovati bubamarice i cvijeće i poslagati po torti.