"Utjehu sam pronašla u sirovoj hrani"
U svojoj prvoj kolumni Helena je opisala kako je prešla na zdravu prehranu, a u svojim sljedećim kolumnama koje ćeš moći čitati jednom mjesečno donosit će niz korisnih savjeta o tome kako se hraniti zdravo i ukusno.
Istraživanje svijeta sirove i bezglutenske hrane
Po struci sam farmaceutski tehničar i radim u specijaliziranoj ljekarni, a živim u jednom divnom mjestu pored Šibenika. Kako sam prije godinu dana teže oboljela, počela sam istraživati novi svijet i način na koji si mogu olakšati zdravstvene simptome prirodnim putem. Nakon što sam oboljela,otkrila sam i svoju veliku ljubav prema kuhinji i pomaganju drugim ljudi sa sličnim ili još težim zdravstvenim problemima. Igrom slučaja sam čula za sirovu hranu (raw food) koja je minimalno termički obrađena, a u kojoj su sadržani vitamini, minerali i enzimi. Polako sam je počela isprobavati, a osobito me se dojmilo to što tu nema namirnice koje ne smijem jesti. Oduševljenje mojih ukućana, prijatelja, a i mene same kada sam prvi put pripremila sirovu tortu dalo mi je novu hrabrost da sve više eksperimentiram u kuhinji. Sada je najvećim dijelom, oko 80 posto, u mojoj prehrani zastupljena sirova hrana, a oko 20 posto kuhana. Istražujem svijet sirove i bezglutenske hrane.
30 kilograma lakša
Do 17. godine sam bila zdrava i vesela djevojka , no nakon toga su počeli moji prvi zdravstveni problemi. Prvo sam dobila jaku upalu pluća, nakon toga se razvila aspirinska astma, hipertenzija, tahikardija, ginekološki i gastroenterološki problemi, mikroadenom na hipofizi, poremećaji hormona, urinarni problemi, problemi s gušteračom, osteoporoza, artroza zglobova te na kraju loša krvna slika. Iz godine u godine stanje se sve više pogoršavalo, izgubila sam 30 kilograma, pronađene su alergije i netolerancije na veliki broj namirnica uključujući gluten, rižu, kukuruz, jaja, kvasac, mliječne proizvode, kikiriki, lješnjak, lan i još nekoliko namirnica.
Za nutricioniste sam bila prekompliciran slučaj
Nalaz me je prilično šokirao, a savjet liječnika je bio da moram dobiti na težini kako bi se zdravstvena situacija poboljšala. Razlog svim mojim problemima i dalje se nije znao, iz dana u dan proživljavala sam tešku dramu jer sam prolazila svakakve pretrage, bolnica mi je bila drugi dom iako sam uz sve to i radila - dijagnoze su se pogađale, a meni i dalje nije bilo dobro. Budući da sam morala dobiti na težini, počela sam tražiti pomoć brojnih nutricionista. Tada je uslijedio veliki šok jer veći dio jelovnika koji se sastojao bez namirnica koje ne smijem jesti uopće nije bio ukusan ili se nije mogao izraditi. Neki od njih su me automatski telefonski odbili jer sam bila prekompliciran slučaj. Moja životna ušteđevina je polako nestajala, a ja sam bila sve nesretnija.
Slavim svoje novo rođenje
Ipak, među njima je bilo dvoje koji su mi stvarno pokušali pomoći i lijepo im zahvaljujem, ali prehrana jednostavno nije odgovarala mom organizmu. Tada sam odlučila pomoći samoj sebi. Prije godinu dana otkrivena mi je celijakija koja je zapravo bila uzrok svih mojih dugogodišnjih problema. Hvala ekipi liječnika s Rebra jer taj dan otkad sam prešla na bezglutensku prehranu slavim kao svoje novo rođenje. S novim saznanjem počela sam živjeti drugi život, osnovala sam blog Zdravo i slasno kojeg posebno posvećujem oboljelima od celijakije.
Dirnule su me reakcije mnogih koji su mi davali podršku u mom oboljenju, javilo mi se puno onih koji imaju alergije i netolerancije, a ne znaju kako pripremiti jelo bez alergena. To mi je davalo dodatnu snagu da se još više angažiram i pokušam im pomoći jer i sama znam koliko je i meni bilo teško. Počela sam pisati i knjigu u kojoj ću podijeliti svoje iskustvo borbe s bolesti te skrenuti pažnju na celijakiju jer se nedovoljno pažnje posvećuje toj podmukloj bolesti, a ujedno ću napraviti i ukusnu bezglutensku kuharicu te recepte za alergije i netolerancije na mlijeko, jaja i kvasac. Budući da volim, koliko je u mojoj mogućnosti, pomagati svima veseli me novo druženje s tobom kroz kolumne na Zdravoj Kravi i nadam se da ćeš prepoznati moj trud i kvalitetu koje ulažem.
Pročitaj više o sirovim specijalitetima na gurmanski način.