Upoznaj našu blogericu Veganicu i iskušaj njezin recept za juhu od buče

veganica
S čitateljima Zdrave Krave od sada će svoje veganske recepte dijeliti dvadesetsedmogodišnja blogerica Vinka Tresić koja sebe opisuje kao spoj umjetnice i zaljubljenice u knjige i kuharice. Želja joj je da ljudima pokaže kako s jednostavnim i zdravim namirnicama mogu kuhati i uživati u veganskoj hrani. Doznaj više o Vinki i o tome kako joj je iz dana u dan sve lakše biti veganka i zašto.
Vidi originalni članak

ZK: Od kada si veganka i kako si se odlučili za takav način prehrane?

Sve je krenulo kada sam, prije dvije godine pročitala knjige autorice Victorie Boutenko “Zeleno za zdravlje” i “Revolucija zelenih kašastih sokova”. Tada se dogodio onaj “aha” trenutak kada sam počela skroz drugačije gledati na hranu koju unosim u svoj organizam. Odlučila sam u svoju prehranu uvesti što više zdravih namirnice poput sirovog voća i povrća, sjemenki, orašastih plodova, mahunarki i zdravih masti, a izbaciti sve što je životinjskog podrijetla. Najlakše mi je bilo početi sa zelenim kašastim sokovima koje sam jela za doručak i večeru.

ZK: Koje su najčešće poteškoće s kojima si se suočavala ili se još suočavaš na svom veganskom putu?

Prije dvije godine nije bilo toliko toga za kupiti kao danas i cijene su bile puno više. Većinom sam na tržnici kupovala sezonsko voće i povrće, a ono što nisam mogla pronaći naručila bi preko interneta. Informacije i veganske recepte sam mogla pronaći samo na You Tube-u jer u Hrvatskoj nije bilo toliko knjiga o veganstvu.

Kako napraviti bazu zdravih namirnica, a ne bankrotirati

ZK: Kada si počela pripremati i fotografirati vegansku hranu i s kojim ciljem si to počela raditi?

Kako sam redovito pratila inozemne You Tube i Instagram vloger/blogere koji su mi jako puno pomogli s raznim veganskim receptima i korisnim informacijama, tako sam i ja odlučila podijeliti svoje dosadašnje znanje o veganskom načinu života s ljudima iz Hrvatske. Također, željela sam dokumentirati svoj put i napredak jer se i ja svakodnevno mijenjam i napredujem.

ZK: Imaš svoj Instagram i blog, kako čitatelji u Hrvatskoj reagiraju na veganstvo?

Primijetila sam da ljude u Hrvatskoj zanima veganski način života jer mi se redovito javljaju da im pošaljem recept, preporučim neku dobru knjigu gdje mogu saznati nešto više o veganstvu, a neki pak žele znati gdje sam nabavila pojedine namirnice.

ZK: Je li veganski način prehrane znatno skuplji od konvencionalnog i što bi savjetovali čitateljima kako da naprave bazu potrebnih namirnica, a da ne potroše previše novca?

U početku je to bio mali izazov, ali ja gledam na to da unoseći zdravu i kvalitetnu hranu u svoj organizam zapravo ulažem u svoje tijelo, kvalitetu života i zdraviju budućnost stoga mislim da ništa nije preskupo. Naravno da na početku ne trebaš odmah sve pokupovati, već si svako malo možeš priuštiti neku super namirnicu, začine, orašaste plodove i zdrave masti. Meni je bilo bitno uložiti u dobar blender jer sam svakodnevno radila zelene kašaste sokove, redovito sam pratila akcije u dućanima, kupovala u rinfuzi, voće i povrće samo, ako je u sezoni. Danas ima puno više dostupnih veganskih namirnica i neki bi se mogli na samom početku obeshrabriti. Ja savjetujem da se počne s par stvari kao što je bademovo mlijeko, chia sjemenke, datulje, sirovi kakao prah, tofu, indijski oraščići, delikatesni kvasac, soja sos ili tamari. To su stvari s kojima se može napraviti divna slatka i slana veganska jela ako ih kombinirate sa voćem, povrćem, žitaricama, mahunarkama i začinima koje inače kupujete.

zdrava-prehrana Naše blogerice otkrivaju svjetske trendove u zdravoj prehrani

Veganska aromatična juha od Hokaido tikve i crvene leće

Donosimo Vinkinu prvu kolumnu i preporučujemo ti da je od sada redovito pratiš, osim na njezinim stranicama veganica, na Instagramu i na Zdravoj Kravi:

Stigla nam je jesen, moje omiljeno doba godine. Kako su dani sve hladniji ništa ne zagrije bolje od mirisne juhice napravljene od plodova jeseni. Tako sam ja osmislila recept za vegansku juhu u kojoj je glavna zvijezda Hokaido tikva.

Hokaido tikva je bogata vitaminima B1, B2 i B6 koji vraćaju energiju, kalij je zaslužan za dobar rad srca, a zajedno s fosforom izvrsna je kombinacija za kosti. Vrlo je bogata vodom i vlaknima, pa je lako probavljiva te djeluje kao čistač crijeva. Prava je riznica vitamina E, koji ima izrazito antioksidativno svojstvo, pa je vrlo moćan saveznik u borbi protiv niza bolesti.

Odlučila sam je spojiti sa slatkim batatom i crvenom lećom koja je bogata proteinima, vlaknima i željezom pa je zato mogu jesti kao glavni obrok jer je jako zasitna. Kako bi se željezo iz leće bolje apsorbiralo potrebno je uz ili nakon obroka unijeti vitamin C, najbolje u obliku voća (zato sam je ja pokapala sokom limete).

U juhu sam dodala aromatične začine: curry, Garam masalu, lovorov list i mljeveni đumbir kako bi mirisala na jesen.

Kod ovog recepta mi se sviđa što ne sadrži maslac, brašno, mlijeko i vrhnje koje se može pronaći u većini recepata za guste povrtne juhe. Razmišljala sam da dodam kokosovo mlijeko ali iskreno, meni ono preuzme cijeli okus pa mi to više nije juha od tikve. Zato sam dodala malo zobenog vrhnja ali tek na kraju, pri posluživanju. Nadam se da će ti se svidjeti jer osim što je zdrava, jednostavno se priprema i pršti okusima.

Sastojci:

  • 2 šalice Hokaido tikve
  • 1 šalica batata
  • 1 šalica crvene leće
  • 1 luk
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 šalice vode
  • 1 povrtna kocka
  • 3 češnja češnjaka
  • 1/2 žličice Garam Masala
  • 1/2 žličice curry praha
  • 1 lovorov list
  • 1/2 žličice mljevenog đumbira
  • 1/2 limete
  • Sol i papar po želji
  • Za dekoriranje: zobeno vrhnje, konopljine sjemenke, crni sezam, chilli vlasi

Postupak pripreme:

Tikvu i batat nareži na kockice, a u većem loncu stavi maslinovo ulje da se grije. Na zagrijano ulje dodaj narezani luk i pirjaj dok se ne opusti, a zatim ubaci tikvu, batat, češnjak, crvenu leću, lovorov list, vodu i povrtnu kocku. Sve zajedno treba kuhati 15 do 20 minuta dok bundeva ne omekša. Zadnjih 5 min treba dodati začine (Garam Masala, curry prah, mljeveni đumbir, sol i papar) i pokapati sokom limete. Kada je juha gotova sve zajedno stavi u blender i sve dobro izmiksaj. Stavi malo zobenog vrhnja, konopljine sjemenke, crni sezam i chilli vlasi ili ljuskice pa posluži.

Dobar tek.

Zapravi Veganicu i na Instagramu!

Ako misliš da se u tebi ili oko tebe krije prava gastro zvijezda, prijavi sebe ili frendove na naš nagradni natječaj i dokaži da si najbolji foodie bloger regije! Ili nas barem followaj - ima super fotki i recepata :)
Posjeti missZDRAVA.hr