Ukusno narodno jelo od pšenice

Kus kus (Cous-cous) je narodno jelo od pšenice iz sjeverne Afrike. Riječ je o žitnoj kaši podrijetlom s Bliskog istoka (Jordan, Libanon, Palestina) i  Alžir te Maroka, dobivenoj miješanjem "ljepka" od tvrde pšenice i vode u pari. Kus kus ima veliku sličnost s prosom, a kod nas se rjeđe koristi.
Vidi originalni članak

Međutim, kus kus je bogat biljnim vlaknima koja se ne razgrađuju prilikom probavljanja, već bubre i daju dulji osjećaj sitosti. Osim toga, doprinosi i normalizaciji razine glukoze u krvi i snižava kolesterol. Odličan je izvor minerala selena, odgovornog za prevenciju ateroskleroze, normalan rad štitne žlijezde i imunološkog sustava.

Ideje za pripremu kus kusa

Kus kus koji možemo nabaviti u prodavaonicama već je termički obrađen, tako da ćeš ga, slijedeći upute s ambalaže, lako pripremiti. Odlično se  kombinira s različitim začinima (đumbir, klinčić, cimet, papar...), mesom, ribom, morskim plodovima i povrćem. Skuhani kus kus začini limunovim sokom i maslinovim uljem i podjednako ćeš uživati u njegovom okusu. Također, on može biti i poslastica: u uzavrelu vodu dodaj sok i naribanu koricu naranče, prelijte kus kus i ostavite da bubri desetak minuta. Zatim dodaj suho voće i nasjeckane orahe ili bademe.

Posjeti missZDRAVA.hr