'U menzi napokon imamo i vege sendvič'
Ideja za ovaj projekt nastala je u sklopu kolegija Menadžment promjena koji predaje doc. dr. Mislav Ante Omazić. Umjesto klasičnog polaganja ispita, za polaganje kolegija bilo je potrebno osmisliti i provesti društveno koristan projekt. Glavni cilj je da svi zajedno kroz projekt osvijeste svoje kolege studente, ali i pripadnike šire akademske zajednice o važnosti zdrave prehrane.
Studenti koji su osmislili projekt su: Mia Milečki, Matilda Oroši, Tomislav Pavić, Nada Pejković, Lucija Pukšar, Nina Ranilović, Milka Rimac, Ana Rončević, Nika Ružić i Miroslav Smetiško.
Umjesto ispita nastao je društveni koristan projekt
Profesor doc.dr. Omazić nam je otkrio koliko je zadovoljan idejom i rezultatima koje su do sada postigli njegovi studenti.
'Moje mišljenje je kako je ovaj projekt od iznimne važnosti za studentsku populaciju. Paradoksalno je da stalno razmišljamo o infrastrukturnim radovima i ulažemo u zgradu, a ono što nam je najvrednije - naše tijelo, tretiramo na jednak način već više od 20 godina. Naime, čini mi se da se meni u menzi nije uopće promijenio od kada sam ja bio student.
Mislim da je odgovornost na svima da nešto učinimo po tom pitanju i ne bih nikako volio da ispadne kako su samo u SC-u krivi jer svaki sustav ima tendenciju da zadrži status quo pa tako i oni, ali i svi mi koji nismo reagirali proteklih 20 godina. Jednako tako sam svjedok da namirnice u menzama i nisu toliko nezdrave koliko je proces njihove daljnje obrade. Na kraju, hrana je gorivo za naše tijelo i trebali bi više paziti koju vrstu goriva i koliko unosimo jer nismo svi isti', smatra prof. Omazić.
Studenti su u sklopu projekta organizirali i dva edukativna predavanja na Ekonomskom fakultetu, na prvom je gost predavač bio poznati plivač Gordan Kožulj, a gost drugog predavanja bila je Matilda Ivaniš Knez, ing. prehrambene tehnologije i Primavera aromaterapeutkinja, a u sklopu predavanja je organizirana i nagradna igra u kojoj je Biovega podijelila svoj poklon paket studentici koja je najbrže odgovorila i točno rekla naziv jednog prirodnog zaslađivača. Studenti su pozitivno reagirali na predavanja o zdravlju i pravilnoj prehrani i time pokazali kako ih ta tematika ipak zanima.
Rezultati projekta
Do sada smo u menzu Ekonomskog fakulteta, poznatiju kao 'Kefa' uveli cornflakes, čaj bez šećera, vege sendvič (sendvič samo sa sirom) i voće. To je već velik napredak s obzirom da je prije u Kefi bilo moguće pojesti samo hamburger, pizzu, pomfrit, štrukle i kolače.
Što se tiče ocjenjivačkog dijela projekt je gotov, ali namjeravamo ga nastaviti i proširiti našu ideju na sve fakultete Zagrebačkog Sveučilišta. Čini nam se da studenti još nisu zainteresirani za zdravu prehranu, ali kako taj trend ipak ide prema gore te da ga ovakvi projekti i portali mogu svakako potaknuti.
Izjave studentica
Razgovarali smo i s organizatoricama projekta, studenticama Matildom Oroši i Milkom Rimac koje su nam ispričale svoje studenske probleme s prehranom i objasnile koliko su do sada zadovoljne rezultatima projekta ''Mozak voli zdravo''.
'Što reći o važnosti zdrave prehrane osim da se je potrebno što bolje informirati. S obzirom da se već 5. godinu hranimo u menzama SC-a i da više od pola dana provodimo na fakultetu shvatili smo koliko smo nezadovoljni kvalitetom hrane i smatrali smo da je sad pravi trenutak da se studenti pobrinu za svoje zdravlje.
Mi završavamo fakultet, ali svoj doprinos ostavljamo mlađim generacijama. Osobno sam nakon zadnjeg predavanja otisla u bio&bio i kupila organski uzgojenu zob, pir, proso, ječam, kukuruznu krupicu, agavin sirup ', kaže Matilda Oroši.
'Zdrava prehrana je iznimno važna u svakom životu, a posebno je važna u studentskom jer se već sada stječu navike koje ostaju cijeli život. Ipak, mislim da mladi ne znaju dovoljno o zdravoj prehrani i da nisu previše zainteresirani pa će ih svakako projekti poput ovog potaknuti da razmisle malo o svom zdravlju. U trenucima kad smo mladi i zdravi nikome nije presudna zdrava prehrana, ali posljedice sadašnjeg života ćemo početi osjećati nakon 20-30 godina. Upravo zbog toga sada trebamo usvojiti zdrave navike i zdrava prehrana ne bi trebala biti izuzetak, nego pravilo svakog od nas', ispričala nam je Milka Rimac.
S rezultatima smo jako zadovoljni jer kad smo ušli u projekt vjerovali smo samo djelomično da su promjene moguće, a sada osim što smo učinili nešto bolje za studente i u sebi smo potaknuli vjeru da se uz trud stvari mogu promijeniti na bolje. Usput bih dodala i citat Chrisa Gardnera koji kaže da nije važno da li ideš malim koracima sve dok ideš prema naprijed.
'Svi organizatori bi se htjeli zahvaliti gospodinu Mirku Bošnjaku, ravnatelju restorana SC-a i gospodinu Bernardu Mariću, pomoćniku ravnatelja SC-a te gospođi Mirjani Dimovski, zamjenici upravitelja za restorane na Ekonomskom fakultetu koji su pomogli u realizaciji naše ideje, poduzeću Biovega i, naravno, Zdravoj Kravi što nam je medijska prijateljica', dodaje Milka.
Tomislav Škunca
Tomislav Škunca, već drugu godinu za redom radi na projektu MasterChef Hrvatska, kao stručni savjetnik i producent hrane. Studenti Ekonomskog fakulteta obratili su mu se kako bi im pomogao oko projekta ''Mozak voli zdravo''.
Tomislav Škunca nam je ispričao kako mu se sviđa sama ideja i koncept ovog studenskog projekta.
'Inicijativa ''Mozak voli zdravo'' mi se jako sviđa, drago mi je što su mladi ljudi sami došli do spoznaje kako je ishrana važan dio njihovog zivota, te da pravilna prehrana jako utječe ne samo na fizički, nego i na umni rad. Studenti su u svakom društvu jedan od najvažnih pokretača bilo kakvih promjena, mislim da im definitivno treba omogućiti da im mozak radi na "najjače", a ne da zbog krive ishrane, pola dana provode ''valjajući'' se od umora na kauču. Biti će mi jako drago sudjelovati u projektu'.
Tomislav je također dao i neke zanimljive ideje kako bi se prehrana u studenskim menzama mogla promijeniti na bolje, na jednostavan način poput uvođenja barova sa salatama.
' Siguran sam da se način pripremanja hrane u studenskim menzama može promijeniti bez nekih većih poteškoća ili ogromnih zahvata u kuhinjama i kadrovima koji tamo rade. Čak mislim da su namirnice koje se koriste u takvim kuhinjama dobre. Problem nastaje pri obradi tih namirnica i tu se jednostavno mora odraditi jedna vrsta "treninga'', malo poraditi na menijima i ponudi. Ne mora sva hrana biti pripremljena na jedan ili dva načina, koji su uglavnom prilagođeni tehničkoj izvedbi i organizaciji izdavanja hrane za puno ljudi (npr. prženo ili kuhano jer može dugo stajati na liniji). Mogu se uvesti i neki noviteti poput salata barova gdje će se uglavnom koristiti sirove namirnice pripremljene "a la minute", a da pritom zadrže sočnost, okuse i svoje nutricionističke vrijednosti, priprema povrća i nekih priloga također se s tehničke strane mogu dovesti do toga da se ne gubi kvaliteta namirnice'.
Ja uvijek vjerujem u uspješnost bilo kojeg projekta, ako postoji određena doza pozitivne energije i entuzijazam da se nešto želi promijeniti za dobrobit svih!