Cheesecake od jagoda
Matea Aščić postala je kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za ukusnu tortu od sira bez sira s kefirom i jagodama. Ovo je posljednji recept sezone 'Kuhaj u ritmu proljeća 2014.', a uskoro ćemo odabrati i nagraditi tri najbolje kuharice proljeća 2014.
Pobjednički recept osvojit će sokovnik Elit Alu-400, drugi recept osvojit će set keramičkih noževa, a treći recept BergHOFF posudu za kavu i čaj Neo. Nagrade je osigurao Mondo Internet Supershop.
Na tržnicu po jagode i mahune
Matea nam je rekla kako u proljeće na tržnici voli kupovati jagode i mahune.
Sastojci:
Biskvit:
- 250 g keksa Digestive
- 50 g maslaca
- 1 žlica meda
Krema:
- 500 ml vrhnja za šlag
- 500 ml kiselog vrhnja
- 1 kefir
- 100 g šećera u prahu
- 2 vrećice želatine
- korica od 3 limuna
- svježe jagode
Priprema:
- Za biskvit kekse samelji te ih sjedini s otopljenim maslacem i medom. Stavi sve u kalup (cca. 20 cm) i rasporedi smjesu ravnomjerno te stavi u frižider da se malo stisne.
- U posebnu posudu stavi vrhnje za šlag i kiselo vrhnje te ga pjenjačom umuti sa šećerom u prahu i tek onda dodaj kefir i koricu limuna.
- Želatinu razmuti u 1 dl hladne vode i kad nabubri zagrij je na vatri te onda lagano dodaj u kremu uz konstantno miješanje.
- Izvadi biskvit iz frižidera i lagano istresi kremu na koru. Poravnaj s lopaticom po površini i stavi u frižider na hlađenje (4 - 5 sati)
- Svježe jagode nasjeckaj i stavi na ohlađenu tortu, po želji možeš sve ukrasiti bijelom čokoladom.
Komentar Zdrave Krave: Matein recept za tortu sa sirom bez sira je laganija verzija klasičnog cheesecakea. Sadrži manje šećera, a kefir i vrhnje također sadrže manje masnoća od sira. Ako paziš na unos masnoća ova torta može biti kompromis.