Tjestenina s povrćem i pancetom

Jednostavno, jeftino i u skladu sa sezonom - Marinela ti kao predjelo za blagdanski ručak predlaže tjesteninu s prokulicom i pancetom. Prokulice imaju visok sadržaj vitamina C, te su idealna zimska hrana, a okus i tekstura odlično im se slažu s pancetom
Vidi originalni članak

Prokulice kao tipično zimsko povrće nemoj nikako zaobići. Mogu se spremiti na bezbroj različitih načina. Meni je jedan od najdražih upravo ovaj sa orecchiettama (tjestenina u obliku školjkica) i pancetom. Kad im se odvoje listovi i pripreme se na putru jednostavno su fenomenalni.

Pokušala sam ovaj recept napraviti i tako da ih pripremim kao cijele glavice i da ih sitno režem, ali su se okusi i tekstura najbolje poklopili kad su se listovi odvajali kao za salatu.

Možda ti se čini kao puno posla jer su prokulice malene, a listova puno, no nije tako. Ovo je zapravo jedan od onih brzih recepata koje vrlo rado radim preko tjedna, ali bih ga jednako tako rado vidjela i kao predjelo za nedjeljni ili blagdanski ručak.

Da ne zabravim, ovo spada u kategoriju jeftinijih jela - za samo 30-ak kuna možete pripremiti ručak za četiri osobe. A s obzirom da nas čeka vrijeme štednje i recesije, nije na odmet i to znati.

Isprobaj recept za orecchiette sa prokulicama!

Sastojci za 4 osobe

  • 300 g prokulica
  • 400 g orechietta
  • 1 režanj češnjaka
  • 50 g maslaca
  • 50 g istarske nedimljene pancete
  • Svježe mljeveni papar
  • Sol

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti orecchiette sa prokulicama i češnjakom.

Priprema s guštom

  1. Odvoji prokulicama list po list. Najlakše ćeš to napraviti ako zarežeš nožem korijen i onda lagano prstima odvajaš listiće. Odvajaj listiće dok ne odvojiš ukupno dvije trećine prokulice. One najmanje listove u sredini ne odvajaj nego ih ostavi kao prilog za neki drugi ručak.
  2. Listiće prokulice operi i ostavi da se dobro ocijede.
  3. Oguli češnjak i nasjeckaj ga na sitno.
  4. Nareži komadiće istarske pancete na sitne kockice. Na vrućoj tavi ih poprži dvije do tri minute. Zatim ih izvadi i stavi na kuhinjski papir da se ocijede od viška masnoće.
  5. Na listićima opranih prokulica ostat će malo vode i to je dobro. Bitno je da nisu skroz suhe ili previše mokre.
  6. U istoj tavi gdje si pripremila pancetu dodaj kockice putra. Zagrijavaj na laganoj vatri. Dodaj kosani češnjak i dinstaj najviše dvadesetak sekundi.
  7. Na zagrijani putar dodaj prokulice i dinstaj oko minutu, promiješaj nekoliko puta i zatim ih poklopi i ostavi da se dinstaju još oko tri minute. Ugasi vatru i dodaj im soli i svježe mljevenog papra po želji te kockice prethodno prepržene pancete.
  8. U međuvremenu stavi kuhati orecchiette da budu al dente.
  9. Skuhane orecchiette dobro pomiješaj s prokulicama i pancetom. Serviraj na tanjure vruće. Dobar tek!

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Posjeti missZDRAVA.hr