Tihana se natječe za kuharicu proljeća
Isprobaj Tihanin recept za tjesteninu s avokadom i limetom, a ako i ti želiš sudjelovati u natječaju "Kuhaj u ritmu proljeća" pošalji nam svoj omiljeni, zdrav i jednostavan recept s proljetnim namirnicama i otkrij svoj trik ili tajnu za brzo proljetno razbuđivanje.
Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća" potraži ovdje.
Vege gastro delicije
Tihana Stanković ima 36 godina i živi u Belišću. Po struci je diplomirana pravnica, iako u šali kaže kako je promašila zvanje - kuhanje joj se puno više sviđa. S obzirom da trenutno traži posao, dani su joj ispunjeni obavljanjem kupovine, kuhanjem, odlaskom u teretanu, šetnjama, vožnjom bicikla, druženjem s prijateljicama i čitanjem!
'Moje zanimanje za kuhanje započelo je prije desetak godina. Budući da 18 godina ne jedem meso, ali jedem ribu, počela sam prilagođavati jela sebi i postepeno sam sve više otkrivala da je kuhanje fantastično!
S vremenom, kako sam se upoznavala s karakteristikama namirnica i samim ''tajnama'' pripreme hrane shvatila sam da je najbolja namirnica ona koja se upotrebljava kada je njezina sezona - tada je u punoj snazi i daje organizmu najviše od sebe, pogotovo ako se obradi na pravi način', govori Tihana i dodaje kako obožava voće i povrće. Jako voli i soju, seitan i ribu što joj dopušta da pusti mašti na volju i kombinira razne sastojke.
Proljeće u znaku svježeg povrća
Tihanini najveći gastro kritičari su roditelji i brat, a iako svi jedu meso zadovoljni su s obrocima koje ona sprema.
'Ako je potrebno, mama dopuni jelo s mesom, a najveću pohvalu mi je dao brat kada je rekao da sam ja za njega najbolja kuharica. To mi jako puno znači jer mi je brat važna osoba u životu', kaže Tihana.
Kada je proljeće u punom jeku, na njenom jelovniku je najviše svježeg povrća. 'Trenutno su mi najdraže razne šarene salate koje mogu biti i potpuni obrok, zatim quiche sa svježim sirom, tikvicama, porilukom, špinatom i blitvom. Volim i tjestenine s raznim laganim umacima na bazi povrća, u kombinaciji s lešo ribom i laganije salate s mariniranim odrescima soje ili seitana s grilla', opisuje Tihana svoj proljetni jelovnik.
Sam svoj majstor
Prilikom kuhanja Tihana se trudi tretirati namirnicu tako da ostane što zdravija - povrće uglavnom kuha na pari ili upotrebljava svježe, krumpir kuha uvijek u ljusci, koristi maslinovo ulje, sama pravi zobeno mlijeko, seitan i sve što može jer je tako sigurna da namirnice nemaju štetnih dodataka.
Tjestenina s avokadom i limetom Tihanu je oduševila prvi puta kada ju je probala.
'Avokado spada u super namirnice i jako mi se sviđa, a u kombinaciji s ostalim sastojcima iz recepta čini zdrav, ukusan i lagan obrok. Jako sam zadovoljna kad znam da sam unijela u organizam nešto korisno. Osmislila sam i kombinaciju s tikvicom i avokadom i pokazala se jako ukusnom', zaključuje Tihana.
Tihana će kao kuharica tjedna na dar dobiti prigodne darove od Dida Bože i Vegetariane!