Sve prednosti Mikado Premium čokolada

Ima nešto u čokoladi što ju čini posebno privlačnom, osobito ženama. Prema jednoj hipotezi – to su upravo njena organoleptička svojstva – kremasta tekstura i sladak okus koji iza sebe ostavlja osjećaj zadovoljstva. No, čokolada nije samo omiljena delicija, već i izvor brojnih nutrijenata i tvari s povoljnim učinkom na naše zdravlje 
Vidi originalni članak

Ljekovita svojstva poput ublažavanja stresa, povoljnog učinka na zdravlje srca i krvnih žila, te poboljšanje raspoloženja tek su mali dio potvrđenih "čokoladnih" učinaka umjerene konzumacije kvalitetne čokolade.

Mikado Premium bitter čokolada

Mikado Premium bitter tamna je čokolada s minimalno 72 % kakaovih dijelova i dodatom prirodne arome vanilije. Energetska vrijednost 100 g iznosi 530 kcal za što je najvećim dijelom zaslužan relativno visok udio masti (71 %), a u manjoj mjeri ugljikohidrati (23 %) te neznatno proteini (6 %).

No, unatoč visokom udjelu masti, Mikado Premium bitter ima relativno povoljan profil masnih kiselina što joj osigurava osebujnu aromu te povoljan učinak na zdravlje srca i krvnih žila. Naime, preko polovicu sadržanih masti čine nezasićene masne kiseline, osobito oleinska kiselina koja štiti štiti tzv. dobar HDL kolesterol, a smanjuje udio lošeg LDL kolesterola.

Od ugljikohidrata prevladavaju jednostavni šećeri pa je, što za vitku liniju, što za zdravlje, u čokoladi poželjno uživati umjereno.

Antioksidansi u čokoladi

Zahvaljujući visokom udjelu kakaa, Mikado Premium bitter čokolada obiluje mineralima posebice kalijem, magnezijem, željezom, fosforom, bakrom, manganom, a u manjoj mjeri kalcijem, natrijem i selenom. Od vitamina prisutni su vitamini B skupine koji doprinose opuštajućem učinku Mikado Premium bitter čokolade.

Tamnu čokoladu, kakva je i Mikado Premium bitter, krasi impresivan sadržaj antioksidansa. Poznato je da što čokolada sadrži viši udio kakaoa, veći je i sadržaj vrijednih antioksidansa. Mikado Premium sadrži visoki postotak kakaoa što ukazuje na bogatstvo antiokisdansa.

Općenito, polifenoli su glavni antioksidansi u čokoladi pa ćeš unosom jednog serviranja (25 g) Mikado Premium bitter čokolada osigurati obilje ovih "hvatača slobodnih radikala" koji sprečavaju oksidaciju kolesterola u krvnim žilama te na taj način smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Mikado Premium je izvor i tonizirajućih tvari, prvenstveno kofeina i teobromina. Kofein je prisutan u malim količinama, no sadržaj teobromina je znatno veći. Poznato je da teobromin ima slab stimulativan učinak te potiče izlučivanje štetnih tvari putem mokraće.

Čokolada s brusnicom

Mikado Premium mliječna čokolada s brusnicom 

Mikado Premium mliječna čokolada sadrži minimalno 30 % kakaoa i 22 % mliječnih dijelova te je obogaćena brusnicama koje osim osebujne arome pružaju nutritivne i zdravstvene blagodati.

Energetska vrijednost 100 g Mikado Premium mliječne čokolade s brusnicom iznosi 478 kcal. Zahvaljujući brusnicama, najveći udio u energetskoj vrijednost imaju ugljikohidrati (53 %), zatim masti (43 %) te u maloj mjeri proteini (4 %).

Veći dio ugljikohidrata u Mikado Premium mliječnoj čokoladi s brusnicom su jednostavni šećeri. No, u usporedbi s neobogaćenim mliječnim čokoladama, sadrži dosta kompleksnih ugljikohidrata te prehrambenih vlakana čime se postiže polaganije otpuštanje glukoze u krv te dugotrajniji osjećaj sitosti.

Unatoč bogatstvu masti, čokolada ima povoljan profil masnih kiselina. Naime, tek trećinu čine zasićene masne kiseline dok prevladavaju nezasićene (osobito jednsotruko) masne kiseline. Time čokolada, u umjerenim količinama, nema nepovoljan učinak na lipide u krvi.

Štoviše, zahvaljujući povoljnom profilu masnih kiselina, prehrambenim vlaknima, ali i antioksidansima iz kakaoa i brusnice pomaže u održanju zdravlja srca i krvnih žila.

Sve prednosti brusnice

Mikado Premium mliječna čokolada s brusnicom sadrži čitav niz vitamina i minerala od kojih valja spomenuti vitamine B skupine i vitamin E te magnezij, fosfor, kalij, bakar, mangan. Zanimljivo je da, u usporedbi s tamnom čokoladom, sadrži manje željeza, ali i više kalcija.

Nutritivnu vrijednost čokolade obogaćuju brusnice koje su prisutne s 25 %. Brusnice spadaju među voće najbogatije antioksidansima. Najzastupljeniji antioksidansi u brusnicama su proantocijanidini, tvari koje su zaslužne za najpoznatije blagotvorno djelovanje brusnice na zdravlje, a to je prevencija infekcija urirarnog trakta.

Brusnice su, nadalje, značajan izvor kvercetina, flavonoida dokazano protuupalnih svojstava te miricetina, snažnog antioksidansa koji igra ulogu u smanjenju razine kolesterola.

Ukoliko se pribroje antioksidansi prirodno prisutni u kakaou, Mikado Premium mliječna čokolada s brusnicom postaje vrijedan izvor antioksidansa koji, među ostalim, štite srce i krvne žile od oboljenja. Naravno, da bi se ispoljili pozitivni učinci u njoj je potrebno uživati umjereno.

Posjeti missZDRAVA.hr