Srdelice u sezamu na mariniranoj tikvici
Donosimo ti recept za ukusne srdelice u sezamu na mariniranoj tikvici. Srdela je riba najbogatija masnim kiselinama, a prozvana je i ribom – hraniteljicom. Za pripremu ovog recepta potrebno je petnaest minuta, a recept prenosimo s portala Gastro.hr
Sastojci:
- 300 g svježih srdela
- 2 srednje velike tikvice
- sezamove sjemenke
- maslinovo ulje
- cvijet ninske soli
- neprskani limun
Priprema:
- Očisti srdele tako da im odstraniš glavu, kosti i iznutrice kako bi dobila čisti filet. Ako ostaviš iznutrice, jelo će biti gorko.
- Očišćene filete zamotaj u rolice i pričvrsti čačkalicom kako se ne bi otvarali.
- Na plitki tanjur ili prikladnu zdjelicu istresi sjemenke sezama. ''Zapakirane'' filete uvaljaj ravnomjerno u sezam.
- Na tavici zagrij malo maslinova ulja. Pazi da ne bude prevruće.
- Rolice kratko prži sa svih strana. Pripazi da ih ne prepečeš i da sezam ne pocrni.
- Tikvice naribaj na krupnom ribežu. Mariniraj ih s malo maslinova ulja, cvijetom ninske soli i sokom limuna.
- Serviraj pržene rolice na posteljici od mariniranih tikvica.
Recept je preuzet iz kuharice Marine Gaši "Tako me mama učila", u izdanju Večernjeg lista, a objavljen je na portalu Gastro.hr
Vodič kroz najpopularniju plavu ribu pronađi ovdje.