Zašto je šparoga kraljevska namirnica?

Iako je cijena šparoge na našem tržištu visoka, ona je jedno je od nutritivno najuravnoteženijih vrsta povrća. Stoga bi trebala, s vremena na vrijeme, organizmu podariti ovu ''kraljevsku namirnica''. Uz to što je niskokalorična, šparoga je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, što je čini idealnom namirnicom za sve one koji se žele zdravo hraniti
Vidi originalni članak

Idealna u prehrani trudnica

Još u staroj Kini korištena je kao lijek protiv suhog kašlja, čireva i bolova u nogama, a od 15. stoljeća ovu biljku prati epitet snažnog afrodizijaka zahvaljujući bogatom sadržaju vitamina E, poznatijeg kao ”vitamin plodnosti”. Treba spomenuti i dragocjenu prisutnost folne kiseline i  antioksidansa glutatina, koji pomažu u prevenciji tumora pluća, debelog crijeva i uterusa. Šparoge se zbog sadržaja folne kiseline posebno  preporučuju i u prehrani trudnica.

Kako pripremiti šparoge

Može se jesti kuhana, konzervirana, pečena ili sirova. Ako je želiš skuhati, najprije odreži drvenasti, nejestivi dio šparoge, a zatim donju polovicu oguli nožićem i kuhajte desetak minuta u kipućoj slanoj vodi. Tako je možeš poslužiti s maslacem, maslinovim uljem ili umacima. Šparoge također mogu biti delikatesni dodatak juhama, salatama, kao nadjev za tijesta i palačinke, prilog jelima od jaja, ribe, morskih plodova i mesa.

Isprobaj recept za šparoge s tjesteninom i tunom!

Posjeti missZDRAVA.hr