Zašto je šparoga kraljevska namirnica?
Idealna u prehrani trudnica
Još u staroj Kini korištena je kao lijek protiv suhog kašlja, čireva i bolova u nogama, a od 15. stoljeća ovu biljku prati epitet snažnog afrodizijaka zahvaljujući bogatom sadržaju vitamina E, poznatijeg kao ”vitamin plodnosti”. Treba spomenuti i dragocjenu prisutnost folne kiseline i antioksidansa glutatina, koji pomažu u prevenciji tumora pluća, debelog crijeva i uterusa. Šparoge se zbog sadržaja folne kiseline posebno preporučuju i u prehrani trudnica.
Kako pripremiti šparoge
Može se jesti kuhana, konzervirana, pečena ili sirova. Ako je želiš skuhati, najprije odreži drvenasti, nejestivi dio šparoge, a zatim donju polovicu oguli nožićem i kuhajte desetak minuta u kipućoj slanoj vodi. Tako je možeš poslužiti s maslacem, maslinovim uljem ili umacima. Šparoge također mogu biti delikatesni dodatak juhama, salatama, kao nadjev za tijesta i palačinke, prilog jelima od jaja, ribe, morskih plodova i mesa.
Isprobaj recept za šparoge s tjesteninom i tunom!