Sirovom hranom do boljeg zdravlja
Sirova hrana kao lijek
Helena je po struci farmaceutski tehničar, a zdravu prehranu počela je istraživati nakon što je oboljela kako bi si olakšala zdravstvene tegobe. Sa 17 godina počele su joj se javljati prve tegobe i na početku je liječnicima bilo teško dijagnosticirati njezine bolesti. Iz godine u godinu stanje joj se sve više pogoršavalo i izgubila je 30 kilograma. Dijagnosticirali su joj alergije i intolerancije na veliki broj namirnica uključujući rižu, kukuruz, jaja, mliječne proizvode, kikiriki, lješnjak, lan i još nekoliko namirnica. Potražila je savjet nutricionista koji su joj bezuspješno pokušavali pomoći sastavljajući odgovarajuće jelovnike sve dok joj nisu dijagnosticirali celijakiju. Tada je napokon doznala od čega boluje i počela je istraživati namirnice i alternativne metode liječenja. Istražujući naišla je na sirovu hranu koju je polako počela uvoditi u prehranu.
''Oduševljenje mojih ukućana, prijatelja, a i mene same kada sam prvi puta napravila sirovu tortu dalo mi je hrabrost da sve više eksperimentiram u kuhinji. Sada je najvećim dijelom u mojoj prehrani oko 80 posto zastupljena sirova hrana, a oko 20 posto kuhana. Već godinu dana vodim blog Zdravoislasno gdje objavljujem svoje recepte te pomažem oboljelima od celijakije i sličnih bolesti, a najveće mi je zadovoljstvo kad vidim osmijeh na njihovim licima jer su zadovoljni s receptom koji sam napisala'', rekla je Helena
Omiljene chia sjemenke
Od namirnica koje najviše konzumira Helena bi posebno izdvojila chia sjemenke koje su neizostavni dio njenog menija, kokosovo ulje, goji bobice i rogač, a od kuhanih namirnica kvinoja i proso: "Moja zdrava navika osim kuhanja je šetnja u prirodi, obožavam svježi zrak, druženje s prijateljima, slušanje dobre muzike kao i čitanje knjiga. Zdravu Kravu pratim već godinama jer mislim da je to poseban portal koji ima puno rubrika, tako da svaki čitatelj za sebe može pronaći korisne informacije. Najviše pratim rubrike hrane i zdravlja gdje uvijek doznam korisne informacije koje mogu primijeniti u svom svakodnevnom životu.''
Za čitatelje Zdrave Krave Helena je pripremila sirovu čokoladnu tortu s narančom.
Sirova čokoladna torta s narančom
Sastojci za koru:
- 200 gr natopljenih i dehidriranih badema
- 60 gr kokos ljuskica
- 10-15 natopljenih suhih smokava
Sastojci za fil:
- 1 meso od velikog avokada
- 3 smrznute banane
- 150 do 180 gr natopljenih indijskih oraščića
- 100 gr kakao praha
- 100 gr rastopljenog kakao maslaca
- 130 ml soka od naranče
- 2 žlice naribane neprskane narančine korice
- 6 žlica meda (okus prilagodite svom ukusu),
- 1 žličica vanilije
- nekoliko kriški naranče za ukrašavanje
Priprema:
- Bademe stavi u blender i nasjeckaj do fine mrvičaste smjese. Smjesu prebaci u zdjelu i dodaj kokos ljuskice.
- Smokve operi, prebaci ih u blender, dodaj malo vode i usitni do kašaste smjese. Smjesu pomiješaj s bademima i kokos ljuskicama te dobivenu smjesu nanesi ravnomjerno u kalup za torte.
- Natopljene indijske pomiješaj u blenderu sa sokom od naranče pa lagano dodaj sve sastojke za filu osim kakao maslaca. Dobro promiješaj, dodaj rastopljeni kakao maslac i miješaj do kremaste smjese.
- Smjesu izlij na koru i oko kore te stavi u zamrzivač na nekoliko sati da se stisne.
- Pripremi čokoladnu glazuru od 3 žlice kakao praha, 3 žlice kakao maslaca i žlice meda. Sve lagano pomiješaj u posudi na pari dok se ne rastopi pa prelij preko torte. Tortu ukrasi kriškama naranče i glazurom po želji (u mom slučaju je bila glazura od miksanih indijskih oraščića, žličice kurkume, meda i naribane narančine korice).
Dobar tek!
Helenin recept za bezglutenske čoko muffine pogledaj ovdje.