Sezonske namirnice za listopad

shuterstock Voće i povrće koje dospijeva u listopadu
Poznato je da su namirnice najbogatije nutrijentima kad im je sezona. Stoga je dobro znati kada dozrijeva određeno voće i povrće. Iako su danas mnoge namirnice dostupne tijekom cijele godine, ako želiš najbolje obratit pažnju na sezonu. Evo što je najbolje jesti u listopadu!
Vidi originalni članak
Pored brojnih pogodnosti koje donosi konzumacija lokalne sezonske hrane kao što je dobrobit za okoliš (jer se ne troši na transport) tu je i onaj vrlo bitan, a to je okus. Sigurno si primijetila da su rajčice iz vrta tvog rođaka ili prijatelja puno ukusnije od onih iz supermarketa. To je zato jer masovno proizvedeni proizvodi namijenjeni zadovoljavanju globalne potražnje potrošača obično pate od nedostatka okusa. Cilj velikih komercijalnih farmi je proizvesti količinu "proizvoda" koja će zadovoljiti veliku potražnju. Nažalost, količina i izgled nadjačavaju okus. Selektivni uzgoj favorizira ujednačeno sazrijevanje i rok trajanja umjesto okusa, zbog čega imamo rajčice i jagode bez okusa. S druge strane, prirodno zrelo voće i povrće uzgojeno i ubrano u sezoni obično je punog okusa i hranjivih tvari.
 

obilje vitamina i minerala Kruške viljamovke posebno su dobre za žene nakon četrdesete

 
Prije odlaska na tržnicu ili narudžbe voća i povrća s lokalnog OPG-a pogledaj ovaj popis:
  • maline
  • kupine
  • kruške
  • jabuke
  • šljive
  • dunje
  • marelice
  • grožđe
  • nar
  • orasi
  • lješnjaci
  • bademi
  • kesteni
  • masline
  • šparoge
  • paprike
  • rajčice
  • krastavci
  • patlidžani
  • tikvice
  • kupus
  • kelj
  • kelj pupčar
  • cvjetača
  • brokula
  • zelena salata
  • endivija
  • crveni radič
  • matovilac
  • rukola
  • blitva
  • špinat
  • cikla
  • celer
  • korabica
  • mrkva
  • peršin
  • hren
  • repa

 
Posjeti missZDRAVA.hr