Šećer sam u potpunosti zamijenila medom i evo što se dogodilo

Isprobala sam Tinkturin med s dodatkom đumbira, cimeta i kamilice koji sam jela tri dana zaredom kao dodatak raznim napitcima i jelima. Tijelo je vrlo brzo počelo reagirati na izbacivanje bijelog šećera, a ljekovito bilje i začini iz meda pomogli su mi umiriti simptome prehlade, izbaciti višak toksina i vode iz tijela, ublažiti nadutost i lakše zaspati
Vidi originalni članak

Posljednjih nekoliko dana sam provela kod kuće. Ulovila sam prehladu, a poprilično sam uvjerena da je za to krivo moje hodanje uokolo golih gležnjeva na simboličnih 1 °C. Nekoliko dana ranije, u goste su mi došli dragi prijatelji koji su mi za useljenje u novi stan poklonili Tinkturin med, točnije 3 bočice, uz rečenicu: 'Med je uvijek dobro imati u kući'. 

Obzirom da se prehlada odrazila najviše na moje grlo i kašalj nije prestajao, odlučila sam tih nekoliko dana piti med za doručak, ručak i večeru i vidjeti što će se dogoditi. Dakle, šećer sam potpuno zamijenila Tinkturinim medom. Pitate se zašto? Dva su razloga. 

Prvi je taj da je med vrlo često učinkovitiji u suzbijanju kašlja od bezreceptnih sirupa protiv kašlja, a sjećam se da mi je mama kao djevojčici za grlobolju uvijek davala žličicu domaćeg meda s češnjakom. Med je zapravo cvjetni nektar koji sakupljaju pčele, a upravo zbog svog djelovanja koje ima na zdravlje često se naziva i lijekom. Ova slatka, zlatna tvar poznata je po antibakterijskim i antioksidativnim svojstvima, što je čini korisnom za zaštitu od infekcija i bolesti. Antioksidansi u medu pomažu u zaštiti od staničnih oštećenja koja potiču bolesti i hrane korisne bakterije u našim crijevima. Poboljšano zdravlje crijeva povezano je s nižim razinama upala i manjim rizikom od brojnih bolesti.

Drugi razlog je taj da je med nutritivno puno bolja opcija od šećera jer sadrži vitamine, minerale i antioksidanse, kao što su kalcij, kalij, vitamin C, cink, fenolne kiseline i flavonoidi. Iako ima nešto više kalorija od šećera, slađi je te ga je samim time potrebno u manjoj količini pa je odličan za one koji žele reducirati tjelesnu težinu. Odlična je opcija i za dijabetičare i one koji se žele riješiti umora jer ima niži glikemijski indeks pa sporije diže šećer u krvi, zbog čega osoba ima duže energije za sve obaveze u danu. Osim toga, med je nerafiniran i potpuno prirodan. 

Sjećam se da sam (nakon što su gosti otišli) pomno pročitala deklaraciju na svakoj bočici meda i potom odlučila koji ću piti u koje doba dana. Tinkturin med razlikuje se od drugih vrsta meda na tržištu po tome što sadrži livadni med pomiješan s infuzijom ljekovitog bilja ili začina pa su tako medu dodani visokokvalitetni i zdravstveno gledano vrlo vrijedni sastojci poput cejlonskog cimeta, đumbira i kamilice.

Med Đumbir

Poznato je da đumbir detoksicira organizam, pomaže pri mršavljenju, a odličan je i za imunitet. Žličica ovog ljutkastog začina u medu idealna je za početak svakog dana. Đumbir se od davnina koristi u raznim oblicima tradicionalne i alternativne medicine. Upotrebljava se za pomoć u probavi, za smanjenje mučnine i borbu protiv gripe i prehlade. Jedinstveni miris i okus đumbira potječu od njegovih prirodnih ulja, od kojih je najvažnije gingerol – bioaktivni spoj u đumbiru, odgovoran za mnoga ljekovita svojstva đumbira. Gingerol ima snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje. Primjerice, smanjuje oksidacijski stres. Također, đumbir igra ulogu u gubitku kilograma. Istraživanje je pokazalo da je dodatak đumbira značajno smanjio tjelesnu težinu, omjer struka i kukova te omjer kukova kod ljudi s prekomjernom težinom ili pretilošću. 

Med Đumbir iz Tinkture sadrži ekstrakt korijena đumbira, stoga mi se učinio idealan za konzumaciju u jutarnjim satima, na tašte ili kao dodatak doručku. Okusom mi se možda čak i najviše svidio, upravo zbog svog slatko-gorkog okusa specifičnog za đumbir. Svako jutro sam započela čašom tople vode s limunom i medom s đumbirom, a rezultati su gotovo odmah bili vidljivi. Ova kombinacija sastojaka rješava probavne smetnje poput zatvora i djeluje kao moćan diuretik, a nakon tri dana ispijanja ovog napitka primijetila sam da mi je koža čišća i mekša. Simptomi prehlade također su se povukli, imala sam puno više energije, a ono što me potpuno oduševilo je to što više nisam bila napuhnuta. Nakon tri dana, i brojka na vagi je bila manja. Pretpostavljam da sam na ovaj način očistila tijelo od toksina i izbacila višak vode, što se preporučuje barem jednom mjesečno. Definitivno ću nastaviti s ovom rutinom.

Savjet: Za savršeno izbalansiran doručak Međ Đumbir dodajte u zobene pahuljice s mlijekom ili jogurtom, dodajte svježe voće i orašaste plodove. Na taj način ćete osigurati potrebno dozu ugljikohidrata, proteina i zdravih masti.

Med Cimet

Samo pola čajne žličice cimeta dnevno može imati pozitivne učinke na razinu šećera u krvi, probavu, imunitet, smanjenje oštećenja slobodnih radikala, izgled i zdravlje kože i još mnogo toga. Cejlonski cimet ima snažno protuupalno, antioksidativno i antibakterijsko djelovanje te je odličan za imunološko zdravlje. Također je koristan za poboljšanje rizika od srčanih bolesti i smanjenje rizika od dijabetesa, raka i neurodegenerativnih bolesti. Cimet također opskrbljuje široku paletu važnih hranjivih tvari i posebno je bogat vlaknima i manganom, zajedno s nekoliko drugih vitamina i minerala poput vitamina E, niacina (vitamin B3), vitamina B6, magnezija, kalija, cinka i bakra.

Med Cimet iz Tinkture oduševio me svojim bogatim mirisom i okusom. Čak i jedna kapljica ovog meda dovoljna je da vam izmami osmijeh na lice. Podsjetio me na blagdansko vrijeme, kolače, kuhano vino, okus bakine štrudle s jabukom i u trenu mi pružio osjećaj smirenosti i topline oko srca. Nešto je tamniji od meda s đumbirom, prvenstveno zbog dodanog cimeta koji je zaslužan za lijepu, smeđu boju. Svaki dan sam ga dodavala u popodnevnu kavu, umjesto šećera, a koristila sam ga i za pripremu ručka. Jedan dan sam u medu i maslinovom ulju marinirala piletinu, drugi dan sam ga dodala u smoothie, a treći dan u umak od rajčice, da 'ubijem' kiselinu. Ne znam zašto se ovoga nisam ranije sjetila, jer zaista se osjećam puno bolje od kad sam šećer zamijenila medom. 

Savjet: Žao mi je što nisam stigla zamotati štrudlu s jabukama, ali isto bi preporučila vama. Umjesto šećera, dodajte Med Cimet. Poznato je kako se jabuke i cimet odlično sljubljuju, a obzirom da med već sadrži cimet, ne morate ga dodatno dodavati u kolač.

Med Kamilica

Obzirom na svoje umirujuće djelovanje, Med Kamilicu iz Tinkture odlučila sam konzumirati uvečer, prije spavanja. Žličicu meda s ekstraktom cvijeta kamilice dodala sam u čaj, a potom uživala u opuštanju uz knjigu ili seriju. Kamilica ima jako protuupalno djelovanje, umiruje organizam i djelotvorna je kod nesanice, opušta mišiće, snižava temperaturu, djelotvorna je protiv menstrualnim bolova i pomaže pri mršavljenju.

Ako ne preferirate laganu gorčinu u medu s dodatkom đumbira, onda će vam se sigurno svidjeti Med Kamilica. Najslađi je od sve tri vrste meda koje sam probala i stoga idealan dodatak slatkim jelima, jer ga ne treba dodati količinski puno. Uz čaj, najradije sam za večeru pripremala bruschette s krem sirom i medom, a kada dođe ljeto, predlažem da na tostirani integralni kruh, osim krem sira i meda, dodate i svježe smokve. Ova kombinacija će vas oduševiti! Nakon tri dana ispijanja ovog preukusnog meda sa suptilnim okusom kamilice, primijetila sam da puno brže smirim misli i zaspim. Med Kamilica definitivno preporučujem svima koji vole okus kamilice, a imaju problema sa spavanjem. 

Savjet: Kamilica je jedna od najpoznatijih biljaka za njegu kože. Smatra se hipoalergenom jer pomaže neutralizirati kožne iritanse. Pomaže smiriti upale na koži te razne kožne probleme poput dermatitisa i alergija. Ukoliko imate problema s aknama, Med Kamilicu pomiješajte s malo šećera, a potom dobivenom smjesom odradite blagi piling kože kojim ćete ukloniti višak sebuma i očistiti pore od nečistoća i mrtvih stanica kože koje su često uzročnici akni.

Posjeti missZDRAVA.hr