Rižoto s kvinojom i tofuom iz woka

Ako tražiš nove načine za spravljanje jednostavnih, zanimljivih i zdravih jela, wok je idealna posuda koja će zadovoljiti tvoje potrebe. Ideje za jela iz woka možeš dobiti na Makronovinoj radionici kuhanja Wok - cjeloviti obrok u 10 minuta, kao i iz knjige "Wok" u izdanju Planetopije
Vidi originalni članak

U woku, tradicionalnoj ekonomičnoj kineskoj tavi zaobljena dna možemo pripremiti različita jela – od predjela do deserta. Posebnost je što su jela spravljena u toj posudi sočna, a ukus i namirnice prilagođavamo vlasitim navikama tako da nije nužno da jela budu egzotična. Namirnice za spravljanje u woku prethodno se trebaju pažljivo pripremiti: potrebno je prvo sve narezati, a posebno se to odnosi na povrće, koje se reže na tanje.

Ako koristimo u jelu žitaricu i mahunarku,dobro je da su one prethodno skuhane, dok seitan, tofu i tempeh valja prethodno marinirati. Proces kuhanja je jako kratak. Uobičajeno kuhanje u woku traje od 5 do 10 minuta ovisno o namirnicama, a najtipičniji način pripreme je da se svaka namirnica zasebno pirja te se na kraju sve zajedno pomiješa.

Rižoto s kvinojom i tofuom

Sastojci:

  • 4 šalice kuhane kvinoje
  • 2 šalice kuhanog graška
  • 100 gr dimljenog tofua (narezanog na kockice)
  • 1 luk (narezan na polumjesece)
  • 2 šalice mrkve (narezane na štapiće)
  • peršin list (nasjeckan za ukras)
  • maslinovo ulje
  • sol

Priprema:

  1. Na ugrijanom ulju kratko pirjaj luk uz dodatak prstohvata soli.
  2. Izvadi iz woka namirnicu, isto ponovi s mrkvom i dimljenim tofuom, zatim s graškom.
  3. Na kraju kratko propirjaj kvinoju i u nju dodaj ostale pirjane namirnice.
  4. Posluži toplo garnirano peršinom.

Radionica kuhanja

Više o drugim načinima pripreme te kako napraviti cjeloviti obrok na brzinu, možeš saznati 22. ožujka u Makronovi na radionici Wok - cjeloviti obrok u 10 minuta koju vodi učiteljica kuhanja Tončika Cukrov.

Na radionici će biti demonstirano spravljanje nekoliko jela, te ćeš moći degustirati:

  • sočno povrće s klicama
  • tjesteninu na japanski način
  • Gogino varivo s crvenim grahom
  • mirišljavi mediteranski rižoto
  • salatu s kvinojom

Više na: www.makronova.hr

Najzanimljiviji komentari članka

Tri čitateljice koje su do petka 18. ožujka u 10 sati ostavile svoj komentar na ovaj članak, osvojil su besplatno sudjelovanje na radionici kuhanja Wok - cjeloviti obrok u 10 minuta, koja se održava u Makronovi u utorak 22. ožujka od 17 do 20.30 sati, kao i kuharicu "Wok" u izdanju Planetopije.

Sretne dobitnice se služe korisničkim imenima Mikacipek, Bilbo i Ivanashaly. Putem maila ćemo ih obavijestiti o ostvarivanju nagrade.

Posjeti missZDRAVA.hr