Rižoto od vrganja i pršuta
Provjeri kako sudjelovati u natječaju ''Kuhaj u ritmu zime''!
Sastojci (za 2 osobe):
- 2/3 šalice smeđe riže
- 200 g vrganja
- 4 kriške pršuta
- pola crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice mirina
- 3 žlice umeboshi začina
- 150 ml zobenog vrhnja
- peršin, sol
- maslinovo ulje
Priprema:
- Na vrućoj tavi zagrij maslinovo ulje. Poprži sitno nasjeckan crveni luk dok ne uvene. Dodaj sjeckani češnjak i kratko poprži da češnjak ne izgori.
- Dodaj rezane vrganje. Budući da sam ja koristila smrznute vrganje, prije toga sam ih 15 minuta pekla u pećnici na 150 stupnjeva, tek toliko da se malo posuše i razviju miris.
- Prži vrganje 10 do 15 minuta. Rižu sam prethodno kuhala u ekspres loncu 45 minuta, s 2:1 omjerom vode i riže. Na vrganje dodaj izrezani pršut, nemoj ga presitno rezati. Prži 2 minute, pazi da se pršut ne presuši.
- Na to stavi kuhanu rižu, i ako je presuha, podlij s vodom. Dodaj zobeno vrhnje i lagano promiješaj.
- Kuhaj još 10-ak minuta. Podlijevaj vodom po potrebi. Na kraju začini mirinom i umeboshi začinom. Količine umeboshi začina mogu varirati, ovisno koliko je pršut slan, i koliko si ga stavila, pa isprobaj prije nego dodaš umeboshi.
- Rižoto posluži posut sjeckanim peršinom.
Darovi za kuharice
Kao kuharica tjedna Dragana je od sponzora projekta Delimana dobila tavu za palačinke, a od sponzora Kvasac d.o.o. kuharicu "Od kruha do kolača". Draganu također očekuje i jednodnevni tečaj sa temom po izboru kod akademika kulinarstva Branka Ognjenovića, dok će kuharica sezone dobiti petodnevni tečaj kuhanja u školi Branka Ognjenovića.
Tvrtka Pretti, generalni zastupnik Natur Compagnie za hrvatsko tržište, Dragani daruje poklon pakete Natur Compagnie vrhunskih proizvoda s ekološkim certifikatom koji se sastoji od kocke za juhu od povrća, instant juhe od krumpira i poriluka, instat juhe od gljiva, instat juhe od povrća, rižinog burgera Thai rižin burger India, wok rezanaca Asia krem juhe sa šampinjonima, krem juhe sa začinskim biljem i Natur Compagnie šalicu.