Rimski njoki s ciklom i sirom
Isprobaj Marinelino originalno i zanimljivo, ali i izuzetno ukusno jelo. Neobičan spoj cikle i sira camemberta predstavlja idealnu kombinaciju okusa, pod uvjetom da voliš sireve
takvog tipa. Rimski njoki od griza dodatak su koji jamči potpuni užitak, osobito ako uz sve to poslužiš cabernet sauvignon
Gušti u rimskim njokima
Obožavam rimske njoke od griza. Mogu se napraviti s toliko raznih umaka, a da uvijek budu jednako ukusni. Za danas sam ti pripremila jedno inovativno, ali izuzetno ukusno jelo. Možda ti zvuči neobično spojiti ciklu i sir camembert, no vjeruj mi to je stvarno idealan spoj okusa, naravno pod uvjetom da voliš sireve takvog tipa.
Posluži kao predjelo, a ako ti dolaze gosti, sve sastojke možeš pripremiti ranije i kad oni stignu dovršiti jelo.
Sastojci za 4 osobe
- ½ litre mlijeka
- 120 g pšeničnog griza
- 1 jaje
- 1 čajna žlica soli
- 1 jušna žlica putra
- 30 g naribanog grana padano sira
- 3 manje svježe cikle
- 250 g sira camemberta
- 4 žlice slatkog vrhnja
- svježi vlasac
- maslinovo ulje
- sol, papar
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti rimske njoke s camembertom i ciklom!
Priprema s guštom- Ciklu operi, stavi je na lim za pečenje na
aluminijsku foliju. Posoli je, popapri i prelij s malo maslinovog ulja.
Zatvori ciklu sa svih strana s aluminijskom folijom. Stavi peći cca 1
sat na 180 stupnjeva.
- U međuvremenu stavi kuhati mlijeko s
jednom čajnom žličicom soli. Kad zakuha dodaj griz i miješaj nekoliko
minuta dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Skini griz s vatre.
- Izmuti jedno jaje i dodaj ga u topli griz. Sve brzo i dobro izmiješaj.
- Manji lim za pečenje malo poprskaj vodom. Rasporedi topli griz na lim na debljinu cca 1,5 cm. Ostavi da se ohladi.
- Hladni sir camembert odvoji od kore. Treba ti samo središnji mekani
dio. Nareži ga na komadiće veličine 1 cm. Mikserom (kao za kolače)
miješaj nekoliko minuta (dobit ćeš sitnije grudice). Zatim mu dodaj 4
žlice slatkog vrhnja i ponovo sve miješaj još tri do četiri minute.
Povremeno ostruži rubove posude na kojima ti se sir zalijepio. Na kraju
oblikuj malu lopticu i ostavi na sobnoj temperaturi do posluživanja.
- Kad je cikla gotova, dok je još topla oguli je uz pomoć kuhinjskog papira i nožića. Najlakše ju je oguliti dok je još topla.
- Jednu ciklu nareži na ploškice debljine 3 milimetra, a drugu na kockice.
- Ciklu izrezanu na kockice izmuti s 4 žlice maslinovog ulja i
malo soli uz pomoć štapnog miksera. Miješaj dok ne dobiješ kompaktnu
smjesu.
- Smjesu za rimske njoke koja se ohladila istresi iz lima
za pečenje i uz pomoć noža ili kalupa oblikuj kvadratiće ili krugove.
- Poslaži kvadratiće od griza na novi lim za pečenje na kojem je papir za pečenje namazan s malo putra.
- Naribaj sir grana padano.
- Na kvadratiće od griza (rimske njoke) dodaj po nekoliko malih komadića putra te sir grana padano. Ravno rasporedi po svima.
- Stavi ih peći u pećnicu na 10 minuta na 200 stupnjeva. (ovo možeš učiniti kad ti stignu gosti tako da sve poslužiš toplo).
- Serviraj po jednu žlicu umaka na tanjur kao podlogu. Zatim na njega stavi topli rimski njok.
- Oblikuj žličnjak od camembera uz pomoć dvije jušne žlice i stavi na vrh
rimskog njoka (s obzirom da je rimski njok topao on će se malo pomalo
početi topiti. Pored njega stavi komadić cikle za dekoraciju i jednu
travku vlasca. Pospi s nekoliko kapljica maslinovog ulja i malo svježe
mljevenog papra.
- Posluži odmah. Dobar tek!
- Ciklu operi, stavi je na lim za pečenje na aluminijsku foliju. Posoli je, popapri i prelij s malo maslinovog ulja. Zatvori ciklu sa svih strana s aluminijskom folijom. Stavi peći cca 1 sat na 180 stupnjeva.
- U međuvremenu stavi kuhati mlijeko s jednom čajnom žličicom soli. Kad zakuha dodaj griz i miješaj nekoliko minuta dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Skini griz s vatre.
- Izmuti jedno jaje i dodaj ga u topli griz. Sve brzo i dobro izmiješaj.
- Manji lim za pečenje malo poprskaj vodom. Rasporedi topli griz na lim na debljinu cca 1,5 cm. Ostavi da se ohladi.
- Hladni sir camembert odvoji od kore. Treba ti samo središnji mekani dio. Nareži ga na komadiće veličine 1 cm. Mikserom (kao za kolače) miješaj nekoliko minuta (dobit ćeš sitnije grudice). Zatim mu dodaj 4 žlice slatkog vrhnja i ponovo sve miješaj još tri do četiri minute. Povremeno ostruži rubove posude na kojima ti se sir zalijepio. Na kraju oblikuj malu lopticu i ostavi na sobnoj temperaturi do posluživanja.
- Kad je cikla gotova, dok je još topla oguli je uz pomoć kuhinjskog papira i nožića. Najlakše ju je oguliti dok je još topla.
- Jednu ciklu nareži na ploškice debljine 3 milimetra, a drugu na kockice.
- Ciklu izrezanu na kockice izmuti s 4 žlice maslinovog ulja i malo soli uz pomoć štapnog miksera. Miješaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu.
- Smjesu za rimske njoke koja se ohladila istresi iz lima za pečenje i uz pomoć noža ili kalupa oblikuj kvadratiće ili krugove.
- Poslaži kvadratiće od griza na novi lim za pečenje na kojem je papir za pečenje namazan s malo putra.
- Naribaj sir grana padano.
- Na kvadratiće od griza (rimske njoke) dodaj po nekoliko malih komadića putra te sir grana padano. Ravno rasporedi po svima.
- Stavi ih peći u pećnicu na 10 minuta na 200 stupnjeva. (ovo možeš učiniti kad ti stignu gosti tako da sve poslužiš toplo).
- Serviraj po jednu žlicu umaka na tanjur kao podlogu. Zatim na njega stavi topli rimski njok.
- Oblikuj žličnjak od camembera uz pomoć dvije jušne žlice i stavi na vrh rimskog njoka (s obzirom da je rimski njok topao on će se malo pomalo početi topiti. Pored njega stavi komadić cikle za dekoraciju i jednu travku vlasca. Pospi s nekoliko kapljica maslinovog ulja i malo svježe mljevenog papra.
- Posluži odmah. Dobar tek!
Uz ovo jelo preporučam popiti dobar cabernet sauvignon.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela