Prženi sir za predjelo, a može i za ručak
Donosimo ti recept za prženi sir kojeg gostima možeš predstaviti kao saganaki. Naime, saganaki je grčko predjelo pripremljeno u maloj posudi ili tavi. Najčešće je to pržena feta poslužena s kriškama limuna i posuta origanom ili paprom. Osim toga, kad se kaže saganaki, misli se na sva mala jela poput jednostavno pripremljenih morskih plodova.
Riječ saganaki je umanjenica od sagani, što označava tavu s dvije ručke kakva se koristi pri kuhanju ovakvih jela. Donosimo ti recept za ukusan:
Saganaki od prženog sira
Potrebni sastojci:
- 2 bjelanjka
- šalica vode
- 500 g tvrdog sira
- šalica brašna
- 2 žlice maslinova ulja
- kriška limuna
- origano i peršin za posluživanje
Način pripreme: Pomiješaj bjelanjke i vodu te lagano istuci smjesu. Nareži sir na deblje kriške. Umoči sir u smjesu pa uvaljaj u brašno te ponovi. Na zagrijanom ulju u tavi prži sir dok ne dobije boju. Ako se sir počne lijepiti za tavu, dodaj još ulja pa nastavi pržiti preostale komade. Posluži posuto origanom i peršinom s kriškama limuna.