Prženi sir za predjelo, a može i za ručak

Guliver/Shutterstock
Donosimo ti recept za prženi sir kojeg gostima možeš predstaviti kao saganaki. Naime, saganaki je grčko predjelo pripremljeno u maloj posudi ili tavi. Najčešće je to pržena feta poslužena s kriškama limuna i posuta origanom ili paprom. Osim toga, kad se kaže saganaki, misli se na sva mala jela poput jednostavno pripremljenih morskih plodova.
Vidi originalni članak

Riječ saganaki je umanjenica od sagani, što označava tavu s dvije ručke kakva se koristi pri kuhanju ovakvih jela. Donosimo ti recept za ukusan:

Saganaki od prženog sira

Potrebni sastojci:

  • 2 bjelanjka
  • šalica vode
  • 500 g tvrdog sira
  • šalica brašna
  • 2 žlice maslinova ulja
  • kriška limuna
  • origano i peršin za posluživanje

paprike Bez pečenja: Paprike punjene kozjim sirom i začinima

Način pripreme: Pomiješaj bjelanjke i vodu te lagano istuci smjesu. Nareži sir na deblje kriške. Umoči sir u smjesu pa uvaljaj u brašno te ponovi. Na zagrijanom ulju u tavi prži sir dok ne dobije boju. Ako se sir počne lijepiti za tavu, dodaj još ulja pa nastavi pržiti preostale komade. Posluži posuto origanom i peršinom s kriškama limuna. 

 

Posjeti missZDRAVA.hr