Bazga je bogatija od bobičastog voća
Zanimljivo je da se bazga po svojim antioksidativnim svojstvima nalazi ispred brusnice, borovnice, jagoda (i drugog bobičastog voća), zahvaljujući vitaminu C i raznovrsnim fitokemikalijama koje sadrži (antocijani, flavonoidi, terpeni i dr). Konzumacijom proizvoda od bazge potičemo imunitet.
Prizemni listovi bazge su aromatičnog okusa
Kao povrće mogu poslužiti prizemni listovi koji su ugodnog, aromatičnog okusa. Pomiješani sa drugim zelenim biljem mogu se koristiti za pripremu variva ili salata. Sitno narezani listovi bazge stavljaju se kao začin u umake, marinade i suhomesnate proizvode.
Bazgu, odnosno plodove i lišće se ne smije uzimati u trudnoći, a sjemenke, kora, listovi i nezreli plodovi bazge mogu izazvati povraćanje ili jak proljev. Plodovi crvene bazge su otrovni, no otrovne tvari se termičkom obradom neutraliziraju.
Saznaj kako napraviti pekmez od bobica bazge!