Prijatelji životinja slave Svjetski dan vegetarijanstva

Guliver/Shutterstock Povrće u marinadi treba stajati do 30 minuta
Povodom obilježavanja Svjetskog dana vegetarijanstva, 1. listopada, udruga Prijatelji životinja poziva sve građane u subotu na središnji zagrebački trg te na štand na križanju Preradovićeve i Varšavske ulice.
Vidi originalni članak

Naime, 1. listopada 2016. u 11 sati, na glavnom zagrebačkome trgu, aktivistica Prijatelja životinja simbolički će pretvoriti svoje tijelo u komad mesa na roštilju ukazujući tako na tužnu stvarnost skrivenu iza svakog komada mesa, koji nije ništa drugo nego dio tijela osjećajnog živog bića svedenog na kancerogeni obrok.  

Performans na Trgu bana Jelačića

Performansom se želi slikovito prikazati da ničije tijelo nije za roštilj, već da umjesto životinjskih ruku, bokova i nogu možemo jesti obilje ukusnih biljnih namirnica koje su dobre za naše zdravlje i okoliš.

Aktivistica svojom preobrazbom u meso također želi podsjetiti na teži položaj ženskog spola u svijetu ljudskih i ne-ljudskih životinja jer mesna i mliječna industrija počivaju na zlouporabi reproduktivnog sustava svinja, krava i kokoši koje su prisiljavane davati više djece, mlijeka ili jaja nego što im tijela mogu podnijeti, a ubijaju ih čim prestanu biti dovoljno iskoristive.

Dijelit će recepte kod kina Europa

Aktivisti Prijatelja životinja pružat će građanima od 9 do 18 sati na štandu na križanju Preradovićeve i Varšavske ulice, kod kina Europa, više informacija i dijeliti recepte ukusnih veganskih jela.

Svjetski dan vegetarijanstva obilježava se od 1. listopada 1977. godine, a cijeli mjesec listopad poznat je kao mjesec svjesnosti o vegetarijanstvu (Vegetarian Awareness Month). Zadnji dan simboličnog ciklusa, 1. 11., poznat je kao Dan veganstva. Zanimljiva je činjenica da sve više ljudi, osim mesa, prepoznaje i nužnost izbacivanja svih ostalih namirnica životinjskog podrijetla kako bi živjeli u potpunosti bez nasilja prema životinjama i okolišu.

 

Posjeti missZDRAVA.hr