Prehrana bez glutena povećava rizik izloženosti teškim metalima

Thinkstock
U nedavno provedenom istraživanju znanstvenici su došli do zaključka da se osobe koje slijede bezglutensku prehranu opravdano mogu naći u riziku od trovanja teškim metalima kao što su arsen i živa.
Vidi originalni članak

Rižino brašno kao zamjena za pšenično brašno

Naime, proizvodi bez glutena obično sadrže rižino brašno kao zamjenu za pšenično brašno. Riža je poznata po sposobnosti da akumulira određene toksične metale poput arsena i žive koji mogu potjecati iz gnojiva, tla ili vode. Međutim, malo je poznato kakve posljedice dugotrajna prehrana bogata rižom može ostaviti na zdravlje pojedinca.

Osjetljivi na gluten? Isprobaj palačinke od heljdina brašna!

U cilju da razjasne potencijalni problem, znanstvenici sa Sveučilišta Illinois u Chicagu su odlučili ispitati povezanost između bezglutenske prehrane i biomarkera toksičnih metala u krvi i urinu. U istraživanju koje je obuhvatilo preko 7000 ispitanika i provodilo se od 2009. do 2014. godine, 73 ispitanika potvrdila su obrazac prehrane bez glutena.

Pronađena veća koncentracija toksičnih metala u urinu i krvi

Upravo je kod tih ispitanika pronađena veća koncentracija toksičnih metala u urinu i krvi u odnosu na ispitanike koji nisu provodili bezglutensku prehranu (gotovo dvostruko viša koncentracija arsena i 70% viša koncentracija žive).

Ovi rezultati upućuju na nehotimične posljedice koje može imati bezglutenska prehrana. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se pokazalo da prehrana bez glutena nosi značajan zdravstveni rizik.

Izvor: University of Illinois at Chicago

Sadrži li pivo gluten?

Posjeti missZDRAVA.hr