Popečci od kus-kusa sa salatom
Zora Matika postala je kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za popečke od kus-kusa sa salatom. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju, pošalji nam recept s proljetnim namirnicama i fotografiju svog jela te postani kuharica proljeća 2014.
Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća 2014." potraži ovdje. Pobjednički recept osvojit će sokovnik Elit Alu-400, drugi recept osvojit će set keramičkih noževa, a treći recept BergHOFF posudu za kavu i čaj Neo. Nagrade je osigurao Mondo Internet Supershop.
Na tržnicu po kupus i mladi luk
Zora nam je rekla kako u proljeće na tržnici najčešće kupuje sezonsko povrće i voće. Od povrća najviše voli kupus, kelj, blitvu, špinat, matovilac, zelenu salatu, cvjetaču, brokulu, mladi luk, a od voća kupuje jabuke, kivi i grejp.
Sastojci:
- 500 g mljevenog mesa (može biti miješano ili pileće/pureće, po želji)
- 1 šalica od 200 ml kus-kusa
- 2 šalice tople vode
- 3 režnja češnjaka
- 2 glavice luka (žutog ili crvenog)
- 1 jaje
- sol, papar, mljevena crvena paprika
Priprema:
- Kus-kus prelij toplom vodom i pusti da 15 minuta odstoji dok ne nabubri.
- Usitnjeni luk i češnjak dodaj u meso te nakon toga dodaj sve ostale začine i jaja. Dobro izmiješaj kako bi se sve povezalo.
- Namočeni kus-kus ocijedi i umiješaj u meso te ostavi da odstoji oko 15 minuta.
- Vlažnim rukama oblikuj loptice, posloži na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje. Prekrij loptice papirom za pečenje i pritisni (ja koristim drvenu dasku) kako bi popečci bili jednake debljine.
- Peci na 220 stupnjeva oko pola sata. Možeš ih peći i u tavi.
- Pečene popečke malo ohladi i posluži na posteljici od listova zelene salate koja ne služi samo kao ukras nego odlično odgovara uz svaki zalogaj, osvježava i ne treba je začiniti.
Komentar Zdrave Krave:Zorini popečci jednostavni su za napraviti, a mogli bi se okarakterizirati kao zdravija verzija faširanih šnicli. Kako bi ovaj racept bio zdraviji izaberi integralni kus - kus i kupi meso provjerenog proizvođača.