Polpete s tunom
Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju ''Kuhaj u ritmu zime'' i osvajati vrijedne nagrade, pošalji nam recept i fotografiju svog omiljenog zdravog zimskog jela pripremljenog s di-go kvascem!
Sastojci
- 200 g miješanih grahorica (zelena, smeđa i crvena leća, ječam, slanutak, grah)
- 3 mrkve
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- celer
- lovor
- sol, papar, crvena paprika, vegeta
- maslinovo ulje
- 2 konzerve tune (komadići u ulju)
- 2 bjelanjka
- krušne mrvice
- malo brašna
- par kapi limuna
- kapljica jabučnog octa (da prilikom prženja polpete ne upiju ulje)
Priprema- Mješavinu suhog povrća noć prije stavi u vodu.
- Luk isjeckaj i dinstaj na ulju, dodaj češnjak i još malo pusti da zažuti. Dodaj narezanu mrkvu i celer, još malo miješaj te dodaj ocijeđeno suho povrće i miješaj par minuta bez dodatka vode. Zatim dolij tekućine da pokrije povrće.
- Posoli, popapri, začini crvenom paprikom (žličica) i vegetom (žličica). Ubaci list lovora i ostavi da se kuha. Po potrebi dolijevaj još tekućine. Kada su grahorice kuhane prelazimo na drugi dio.
- Konzerve tune ocijedi od viška ulja i stavi u zdjelu. Začini limunovim sokom, malom količinom maslinova ulja i paprom.
- Grahorice dobro usitni štapnim mikserom
da dobiješ gustu masu, dodaj začinjenu tunu i umuti 2 bjelanjka. Dodaj
krušne mrvice i brašno po potrebi kako smjesa ne bi bila previše rijetka
te da polpete možeš jednostavno vaditi žlicom. I najvažnije - u smjesu
kapni malo jabučnog octa da polpete ne upiju masnoću pri prženju.
- Velikom žlicom uzimaj smjesu i pomoću manje žličice stavljaj u srednje vruće ulje te prži s obje strane dok ne porumene, tj. postanu hrskave.
- Mješavinu suhog povrća noć prije stavi u vodu.
- Luk isjeckaj i dinstaj na ulju, dodaj češnjak i još malo pusti da zažuti. Dodaj narezanu mrkvu i celer, još malo miješaj te dodaj ocijeđeno suho povrće i miješaj par minuta bez dodatka vode. Zatim dolij tekućine da pokrije povrće.
- Posoli, popapri, začini crvenom paprikom (žličica) i vegetom (žličica). Ubaci list lovora i ostavi da se kuha. Po potrebi dolijevaj još tekućine. Kada su grahorice kuhane prelazimo na drugi dio.
- Konzerve tune ocijedi od viška ulja i stavi u zdjelu. Začini limunovim sokom, malom količinom maslinova ulja i paprom.
- Grahorice dobro usitni štapnim mikserom
da dobiješ gustu masu, dodaj začinjenu tunu i umuti 2 bjelanjka. Dodaj
krušne mrvice i brašno po potrebi kako smjesa ne bi bila previše rijetka
te da polpete možeš jednostavno vaditi žlicom. I najvažnije - u smjesu
kapni malo jabučnog octa da polpete ne upiju masnoću pri prženju.
- Velikom žlicom uzimaj smjesu i pomoću manje žličice stavljaj u srednje vruće ulje te prži s obje strane dok ne porumene, tj. postanu hrskave.
Posluži uz zeleno povrće po izboru, najbolje blitvu ili brokulu.
Darovi za kuharice
Kao kuharica tjedna Srđana je od sponzora projekta Delimana dobila tavu za palačinke, a od sponzora Kvasac d.o.o. kuharicu "Od kruha do kolača". Srđanu također očekuje i jednodnevni tečaj sa temom po izboru kod akademika kulinarstva Branka Ognjenovića, dok će kuharica sezone dobiti petodnevni tečaj kuhanja u školi Branka Ognjenovića.
Tvrtka Pretti, generalni zastupnik Natur Compagnie za hrvatsko tržište, Srđani daruje poklon pakete Natur Compagnie vrhunskih proizvoda s ekološkim certifikatom koji se sastoji od kocke za juhu od povrća, instant juhe od krumpira i poriluka, instat juhe od gljiva, instat juhe od povrća, rižinog burgera Thai rižin burger India, wok rezanaca Asia krem juhe sa šampinjonima, krem juhe sa začinskim biljem i Natur Compagnie šalicu.