Pizza sa skutom, rajčicama i cimetom
Za pizzu se uvijek smatralo da je fast food i nezdrava namirnica s mnoštvom kalorija. Međutim ako se pravilno pripremi i ona može biti zdrav obrok. Sigurna sam da će te ovaj Marinelin recept oduševiti i da ćeš uvesti pizzu s ovčjom skutom, rajčicom i cimetom u svoj meni
Pizza s ovčjom skutom umjesto mozarelle? Pred oko mjesec dana ostalo mi je viška ovčje skute, a baš nam se jela pizza pa sam se ponovo odvažila u eksperimentiranje. S obzirom da je sezona rajčica u punom jeku treba ih iskoristiti dok ih ima na sve moguće načine. Eksperiment je uspio i pizzu smo od tada radili još nekoliko puta.
Isprobaj recept za moju pizzu sa skutom, rajčicama i cimetom!
Sastojci za 4 osobe:
- 400 g ovčje skute
- 2 kg zrelih rajčica
- 1 štapić cimeta
- 1 crveni luk
- Nekoliko grančica svježeg timijana
- 650 g bijelog brašna
- 4 dl vode
- 1 vrećica suhog kvasca
- Maslinovo ulje
- Krupna sol, sitna sol, svježe mljeveni papar
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti pizzu s ovčjom skutom, rajčicama i cimetom!
Priprema s guštom- Prosij brašno i umiješaj u njega suhi kvasac. Zatim dodaj 4 dl mlake vode. Dobro promiješaj. Dodaj pola čajne žličice sitne soli i 3 jušne žlice maslinovog ulja i sve dobro izmiješaj.
- Tijesto mijesi dok ne postane elastično i ne lijepi se za ruke. Ostavi da odstoji oko jedan sat dok ne pripremiš ostale sastojke.
- Tijesto mora biti mekano i elastično kad se digne nakon sat vremena.
- Nasjeckaj luk na sitno i pirjaj ga na maslinovom ulju dok se ne zacakli.
- Rajčicu nareži na kockice i dodaj kapuli (nije potrebno odmah skidati kožicu i koštice jer ćeš je kasnije propasirati.
- Rajčici dodaj čajnu žličicu krupne soli. Pirjaj oko 15-20 minuta. Kad je omekšala i dio vode ispario, dok je još na laganoj vatri, dodaj na najviše dvije minute štapić cimeta u umak. Znam da će ti ovo zvučati čudno no cimet daje posebnu aromu u kombinaciji s rajčicom. Ali isto tako pazi da ga ne držiš predugo da aromatika ne krene u krivom smjeru! Ne radiš kolač nego samo dodaj malo kompleksnosti inače vrlo običnom jelu.
- Odstrani štapić cimeta i propasiraj rajčicu kroz pasirku za šalšu. Po potrebi dodaj još malo soli.
- Skutu razmrvi prstima na komade veličine oko 2 cm promjera.
- Odvoji listiće timijana.
- Sve sastojke ostavi na pultu u posudama da ti kasnije bude lakše posložiti ih na pizzu.
- Zagrij pećnicu na 250 stupnjeva.
- Na lim za pečenje stavi papir za pečenje i premaži ga maslinovim uljem.
- Odstajalo tijesto premaži s 3 žlice maslinovog ulja. Istresi tijesto na papir za pečenje i lagano nauljenim rukama od maslinovog ulja rastegni tijesto za pizzu na debljinu 0,5 cm.
- Stavi tijesto za pizzu peći u pećnicu i kad je napola pečeno (nakon oko 5 minuta ovisno o debljini tijesta i pećnici) izvadi ga iz pećnice i premaži šalšom od rajčica i stavi na nju komadiće skute.
- Smanji temperaturu pećnice na 220 i peci još oko 5 minuta dok rubovi pizze ne postanu zlatnožute boje.
- Kad je gotovo izvadi iz pećnice i dodaj po vrhu listiće timijana te još malo svježe mljevene krupne soli i svježe mljevenog papra.
- Prosij brašno i umiješaj u njega suhi kvasac. Zatim dodaj 4 dl mlake vode. Dobro promiješaj. Dodaj pola čajne žličice sitne soli i 3 jušne žlice maslinovog ulja i sve dobro izmiješaj.
- Tijesto mijesi dok ne postane elastično i ne lijepi se za ruke. Ostavi da odstoji oko jedan sat dok ne pripremiš ostale sastojke.
- Tijesto mora biti mekano i elastično kad se digne nakon sat vremena.
- Nasjeckaj luk na sitno i pirjaj ga na maslinovom ulju dok se ne zacakli.
- Rajčicu nareži na kockice i dodaj kapuli (nije potrebno odmah skidati kožicu i koštice jer ćeš je kasnije propasirati.
- Rajčici dodaj čajnu žličicu krupne soli. Pirjaj oko 15-20 minuta. Kad je omekšala i dio vode ispario, dok je još na laganoj vatri, dodaj na najviše dvije minute štapić cimeta u umak. Znam da će ti ovo zvučati čudno no cimet daje posebnu aromu u kombinaciji s rajčicom. Ali isto tako pazi da ga ne držiš predugo da aromatika ne krene u krivom smjeru! Ne radiš kolač nego samo dodaj malo kompleksnosti inače vrlo običnom jelu.
- Odstrani štapić cimeta i propasiraj rajčicu kroz pasirku za šalšu. Po potrebi dodaj još malo soli.
- Skutu razmrvi prstima na komade veličine oko 2 cm promjera.
- Odvoji listiće timijana.
- Sve sastojke ostavi na pultu u posudama da ti kasnije bude lakše posložiti ih na pizzu.
- Zagrij pećnicu na 250 stupnjeva.
- Na lim za pečenje stavi papir za pečenje i premaži ga maslinovim uljem.
- Odstajalo tijesto premaži s 3 žlice maslinovog ulja. Istresi tijesto na papir za pečenje i lagano nauljenim rukama od maslinovog ulja rastegni tijesto za pizzu na debljinu 0,5 cm.
- Stavi tijesto za pizzu peći u pećnicu i kad je napola pečeno (nakon oko 5 minuta ovisno o debljini tijesta i pećnici) izvadi ga iz pećnice i premaži šalšom od rajčica i stavi na nju komadiće skute.
- Smanji temperaturu pećnice na 220 i peci još oko 5 minuta dok rubovi pizze ne postanu zlatnožute boje.
- Kad je gotovo izvadi iz pećnice i dodaj po vrhu listiće timijana te još malo svježe mljevene krupne soli i svježe mljevenog papra.
Posluži vruće! Dobar tek!
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela