Piškota torta s voćem i jogurtom
Valbona Tomaj iz Zagreba postala je kuharica ljeta u našoj
sezoni ''Kuhaj i osvježi se u ritmu ljeta'', sa svojim receptom za
laganu piškota tortu s voćem i jogurtom. Valbona je za Zdravu
Kravu snimila i video recept, koji će zasigurno mnogim našim čitateljicama olakšati pripremu ove ukusne i zdrave torte
Sastojci za piškota tortu
- 400 g keksa piškota
- 400 do 500 g šumskog voća ili drugog sezonskog voća po želji
- 300 ml mlijeka
- 2 žlice ruma (po želji, nije obavezno)
- 200 ml slatkog vrhnja za šlag
- 4 čvrsta jogurta
- 150 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera, 2 vrećice želatine
- limunova korica
Priprema:
- Okrugli kalup za tortu (promjera 26 cm) lagano namaži maslacem.
- Rub kalupa obloži piškotama koje si kratko namočila u mlijeku pomiješanim s rumom. Piškote odreži tako da budu do visine kalupa, a na dno kalupa posloži ostatak piškota. Ja inače po rubu kalupa stavim i papir za pečenje kako se piškote ne bi zalijepile za kalup.
- Vrhnje istuci u šlag i umiješaj limunovu koricu, vanilin šećer, a zatim dodaj šećer u prahu i jogurt.
- Želatinu pomiješaj s vodom i ostavi da bubri 10 minuta. Miješajući zagrij dok se ne otopi. Postepeno umiješaj želatinu u pripremljenu kremu.
- Po kremi posloži red voća pa po njima namočene piškote.
- Rasporedi preostalu kremu i na kraju voće. Tortu ostavi hladiti nekoliko sati ili preko noći.
Posluživanje: Prije posluživanja ukloni kalup i nareži tortu. Po želji, tortu dodatno ukrasi tučenim vrhnjem. Savjet: Tortu možeš preliti i preljevom za torte. Umjesto malina i kupina, možeš koristiti i neko drugo voće po želji. Valbona ti preporučuje da za pripremu torte uvijek koristiš sezonsko voće.
Uskoro možeš očekivati i druge video recepte naših kuharica.
Recept je snimljen u studiju Kuhari.com.