Pikantni crveni grah s bundevom
Sastojci:
- 1 šalica kuhanog crvenog graha
- komadić kombu alge
- 1 list lovora
- mrkva narezana na krupnije komade
- 200 grama domaćeg seitana
- voda od kuhanja seitana
- brašno 850
- tamno sezamovo ulje
- 1 luk narezan na kockice
- 2 češnja češnjaka
- ½ crvene paprike
- ½ zelene paprike
- ½ žličice kumina
- chilli prah po želji
- sol
- suncokretovo ulje za prženje
- ploške bundeve
- smjesa za tempuru od brašna 850, soli i vode
- sjeckani mladi luk
Priprema:
Crveni grah namočiti preko noći, staviti kuhati s kombu algom i lovorovim listom. Nakon otprilike pola sata kuhanja, dodaj krupne komade mrkve, pa kuhaj dok grah skoro ne omekša, začiniti solju, kratko prokuhaj, pa izvadi lovor i kombu. Manju količinu graha propasiraj.
Seitan nareži na kockice, pobrašni i isprži na malo tamnog sezamovog ulja. Na malo suncokretovog ulja propirjaj češnjak, luk, crvenu i zelenu papriku sa solju i začinima, dodaj seitan, pa ubaci u grah te još kratko kuhaj zajedno. Po potrebi dodaj vodu od kuhanja seitana i propasirani grah da dobiješ željenu gustoću.
Pripremi smjesu za tempuru od brašna 850, soli i vode, pa ploške bundeve umači u smjesu te isprži u dubokom ulju pazeći na temperaturu. Ocijedi na papirnom ubrusu. Varivo posluži ukrašeno tempurom i sjeckanim mladim lukom, uz salatu od radiča.
Okrepljujuća variva
Tradicijska su variva činila osnovu narodne kuhinje. Spremale su ih naše bake i tete na njihove dobro provjerene starinske načine. Na Makronovinoj radionici "Okrepljujuća variva" prisjetit ćemo se tih pomalo zapostavljenih jela i pripremiti ih na zdrav način, bez omiljene zaprške i teških sastojaka, a ipak dobiti užitak koji ih prati.
Obožavam jesti žlicom, a priprema okrepljujućih, a laganih variva, bez mesa ili zaprške uopće nije teška! Nauči ih pripremati i ti!
Veganska variva pripremam od najraznolikijih sastojaka, a vrlo rado ih pripravljam od različitih mahunarki iz organskog uzgoja. One osnažuju organizam, donose obilje bjelančevina biljnog podrijetla, složene šećere, vlakna, fitonutrijente, vitamine i minerale.
Primjerice, crveni ili bubrežasti grah, kako ga zovu u engleskom govornom području, osobito je vrijedan izvor mangana i bakra koji štite naše stanice od oštećenja.
U receptu za pikantni crveni grah s tempurom od hokaido bundeve kombiniram ga s mrkvom punom beta karotena i složenih šećera, a poticaj teku dat će začini kao što su kumin i chilli. Sve to u ukusnoj zdjelici variva koja će te zagrijati i osnažiti! Za bržu pripremu ovog jela možeš koristiti i prethodno kuhan grah.
Na radionici kuhanja "Okrepljujuća variva" Ane Janjatović-Zorica u Makronovi, Ilica 72, u utorak 23.11. od 17 do 20.30, pripremat će se i varivo od slanutka s ružmarinom, varivo od amarantha i tempeha s karameliziranim lukom, ribolitta s bijelim grahom te kakao-varivo.