Djeca čokoladu zamijenila smoothijima!

U Hrvatskom liječničkom zboru najavljen je nastavak provedbe javnozdravstvenog programa prevencije pretilosti djece školske dobi PETICA – igrom do zdravlja. Program, koji je počeo s provedbom prošle školske godine u 8 zagrebačkih osnovnih škola, proširio se na 16 škola, a uključeni su učenici drugih i trećih razreda
Vidi originalni članak

PETICA - program prevencije pretilosti djece školske dobi, ove školske godine provodit će se u 16 zagrebačkih osnovnih škola. Učenici drugih i trećih razreda će učiti o zdravom tanjuru i zdravim životnim navikama, koje uključuju dovoljan unos vode, minimalno 60 minuta kretanja dnevno i zdrav san.

Alarmantni podaci koji pokazuju da svega 56% djece svakodnevno doručkuje, 76% djece ne konzumira preporučene količine povrća te 66% ne konzumira preporučenu količinu voća dok se svega 30% dječaka i 17% djevojčica svakodnevno bavi tjelesnom aktivnosti, i dalje su ključan motivator za podizanje svijesti o zdravom tanjuru i zdravim životnim navikama, koje uključuju dovoljan unos vode, minimalno 60 minuta kretanja dnevno i zdrav san.

Prevencija kroničnih bolesti

"Rast i razvoj djeteta, uz usvajanje zdravih životnih navika, pravilne prehrane, igre i tjelesne aktivnosti, najbolji su način prevencije kroničnih nezaraznih bolesti. Ova društveno prihvatljiva intervencija u školski program, obitelj i zajednicu u konačnici dovodi do smanjenja stope prekomjerne tjelesne težine, kroničnih srčanih bolesti, dijabetesa, cerebrovaskularnih incidenata i kognitivnog slabljenja", izjavio je prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora koji je zadužen za provedbu programa PETICA – igrom do zdravlja.

Učenici i roditelji više razgovaraju o zdravom životu

Učiteljica Danijela Gracin iz Osnovne škole Frana Galovića iz Zagreba čiji su razredi prošle školske godine sudjelovali u programu podijelila je svoja i iskustva učenika.

"Učenici su oduševljeni programom koji je definitivno obogatio naš školski program. Do sad su o zdravom životu, prehrani i higijeni učili samo na jednom predmetu, a sada smo na svakom satu razrednika učili o tim temama. S oduševljenjem su otvarali brošure i veselili se ulasku u Zdravigrad, no ja sam im govorila da su upravo oni Zdravigrad i da oni sami odlučuju tko će živjeti u Zdravigradu", kaže.

Roditelji su također dobro prihvatili program, no učiteljica kaže da su u početku bili skeptični. "Roditelji nisu znali razliku između zajutraka i doručka, mislili su da je to jedno te isto i da djeca ne trebaju jesti taj jutarnji obrok i kod kuće, prije škole i opet u školi", kaže no dodaje da je primijetila da su kasnije djeca sve više s roditeljima kod kuće pričala o piramidi zdrave prehrane, aktivnostima i drugim stvarima koje su naučili kroz ovaj program.

Djecu treba od ranog djetinjstva učiti zdravim navikama, pa im što ćešće ponudite zdrave grickalice.

Više saznaj na portalu Klokanica.hr.

Posjeti missZDRAVA.hr