Panna cotta - ukusna i prozračna slastica bez laktoze
Namoči listiće želatine u hladnu vodu, štapić vanilije uzdužno prereži i ostruži sjemenke. U posudu stavi 3 dl vrhnja i mlijeko bez laktoze te pusti da zavrije. Dodaj šećer i štapić vanilije. Nastavi kuhati 10 minuta. Izvadi mahunu vanilije i dodaj ocijeđenu želatinu i ostatak hladnog vrhnja, izmiješaj i napuni zdjelice.
Stavi u hladnjak dva sata. Rastopi čokoladu za kuhanje na laganoj vatri. Pana cottu izvadi iz zdjelica na tanjur za posluživanje. Ukrasi čokoladom i sirupom od jagode.
Sastojci
- 6 listića želatine
- 5 dl slatkog vrhnja
- 1 štapić vanilije
- 3,6 dl mlijeka bez laktoze
- 10 dag smeđeg šećera
- sirup od jagode
Nutritivna vrijednost slastice
Primjereno za osobe s intolerancijom na laktozu, djecu, trudnice i osobe starije dobi. Nutritivna vrijednost slastice: sadrži
srednjelančane masne kiseline, vitamine A, D, riboflavin i vitamin B12, kalcij, fosfor, selen i kalij. Mlijeko i mliječni proizvodi bez laktoze pogodni su za konzumaciju osobama s laktoza intolerancijom, a imaju podjednaku nutritivnu vrijednost kao i obično mlijeko i mliječni proizvodi.
Recept je iz digitalnog Priručnika za izradu dijetetskih slastica www.slatkadijetetika.pou.hr