Ovo popularno povrće je među najzdravijima, a zanimljivo je da je hranjivije kad je smrznuto
Iako je većinu povrća najbolje konzumirati sirovo ili kuhano, jedno povrće zapravo postaje hranjivije kad se zamrzne.
Špinat, koji je čest izbor za doručak, ručak i večeru, zauzima 45. mjesto po hranjivosti u svježem obliku. Međutim, kada se zamrzne, gotovo udvostruči svoju nutritivnu vrijednost i penje se na 24. mjesto, prema ljestvici BBC-ja, koji je sastavio popis 100 najzdravijih namirnica na svijetu.
Špinat koji je bogat magnezijem, folatom, vitaminom A, beta karotenom i zeazantinom, ima iznenađujuće koristi od zamrzavanja. Proces zamrzavanja pomaže u očuvanju njegovih hranjivih tvari, zbog čega je smrznuti špinat bolji od svog svježeg pandana.
Smrznuti špinat može se pohvaliti nutritivnom ocjenom 64, u usporedbi sa svježim špinatom čija je ocjena 59. Sadrži puno vitamina K, ključnog za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi, kao i vitamina A, koji je bitan za vid i zdravlje imuniteta, piše Surrey Live.
Osim toga, špinat obiluje željezom koje je neophodno za proizvodnju crvenih krvnih stanica te magnezijem koji pomaže u radu mišića i živaca,a sadrži i kalcij, vitalan za jake kosti. Razlog zašto je smrznuti špinat zdraviji leži u zadržavanju nutrijenata.
Povrće se brzo zamrzava nakon branja i na taj način zadržava hranjive tvari, dok svježi špinat može izgubiti hranjive tvari tijekom transporta i skladištenja, otkrila je studija na Sveučilištu Pennsylvania State. Drugo istraživanje pokazalo je da svježi špinat gubi 75 % vitamina C unutar tjedan dana.
Ako razmišljate o tome da ove godine promijenite svoju prehranu, također razmislite o dodavanju blitve na svoj popis namirnica. Ovo zeleno lišće odličan je izbor zbog visoke hranjive vrijednosti, ima impresivnih 78 bodova na nutritivnoj ljestvici.
Prepuna je vitamina A, C, K i E, a posebno je bogata vitaminom K – esencijalnim za zgrušavanje krvi i jačinu kostiju. Štoviše, blitva sadrži jedinstveni spoj za koji se vjeruje da pomaže u regulaciji razine šećera u krvi tako što usporava probavu ugljikohidrata.
Za one koji žele smršavjeti ili održati zdravu težinu, to je sjajan izbor jer sadrži važne hranjive tvari, a nema prekomjernih kalorija.