Otkrij čari morske kuhinje
Brodska kuharica
Kužinavanje na brodu specifično je ne samo zbog spartanskih uvjeta kuhanja, skromnih brodskih zaliha, još skromnijeg pribora i posuđa, već prije i poslije svega, zbog mogućnosti koje pruža ona najbolja i najvažnija ''špajza'' – more, piše Zlatko Gall, novinar, glazbeni kritičar i publicist u uvodu svoje knjige. Godinama je razmišljao o pisanju brodske kuharice bilježeći i vlastita i tuđa iskustva s regata ili neobaveznih đita, a iz te gastro "arhive" rodila se ova knjiga.
Bez obzira kuhaš li na kamperskom plameniku ili pak u opremljenoj kuhinji na četiri plamenika te jesi li redoviti vikendaš-nautičar ili sanjar koji se u svojem domu zahvaljujući kuhanju "otiskuje" na plavu pučinu, Gall kaže kako je ova kuharica namijenjena svima onima koje u isti brodski lonac zovu – nautička strast i gušti iz mora. A za njih, uz dvije-tri posude i nešto namirnica na brodu i ne treba mnogo.
'Moj izbor je sljedeći: sol, sušeni peperončini umjesto papra, maslinovo ulje, dobra kvasina, češnjak i kapula, koji struk petrusimula i selena te, ako je moguće, u pitaru ili čaši jogurta posađenog bosiljka i ružmarina. Tome valja dodati još malo krumpira, pome pelate, malo brašna, štogod riži i, obvezatno, manistru. Imate li na brodu još koju Gavrilovićevu paštetu, u sezoni frišku pomu i pikantnijega suhoga sira, možete na put oko svijeta’, piše Gall.
Zašto? Zato jer u svakoj uvali možeš pronaći sve što ti još treba za solidan obrok - od špara i sitneži, preko prilipaka i dagnji do kozica.
Rezultati nagradne igre
U nagradnoj igri koja je trajala od 19. do 25. svibnja, pet najsretnijih registriranih korisnica na dar je dobilo knjigu Brodska kuharica. One su: Žana Dobrić, Jelena Kraljić, Danijela Kovačević, Sanja Zorzin i Evica Smolenicki.
Sretne dobitnice ćemo putem e-maila obavijestiti o načinu preuzimanja nagrade
Više info na: www.ljevak.hr