Organski sladoled za vitku liniju
Priča o sladoledu
Ljeto i ljetne radosti gotovo su nezamislivi bez sladoleda, omiljenog deserta mlađih, ali i onih nešto starijih. Priča o sladoledu počinjeu Kini gdje se bilježi početak konzumacije sladoleda čak prije nove ere. Poznato je da je rimski car Neron bio lud za sladoledom, pa su zbog njega čuvali snijeg miješali ga s medom i orasima odnosno s voćem te radili sladoled.
Talijani su zahvaljujući Marcu Polu, koji je u srednjem vijeku donio sladoled iz Kine u Italiju, postali pravi majstori za 'gelato'. No, recepti za sladoled čuvali su se u strogoj tajnosti među kojima se posebno ističe recept od Karla I, kralja Engleske za svoj sladoled. Prvi zapisani recept napravili su Francuzi dok je prva prava manufaktura za proizvodnju sladoleda nastala u Americi u 19. stoljeću. Prodavanje sladoleda je u povijesti bila prava mala predstava uz glazbu i kolica na kojima se sladoled prodavao i koja su bučno prolazila gradskim ulicama.
Sladoledna avantura kod kuće
Kako danas pripremiti sladoled kod kuće, istražili smo u Makronovi, gdje nas je u tajne i tradicionalan način pripreme uputila Makronovina učiteljica kuhanja Tončika Cukrov.
'Sladoled kod kuće se može pripremiti pomoću posebnih mašina za pravljenje sladoleda, ili ručno na tradicionalan način. Postoje dvije vrste mašina za pravljenje sladoleda, mašina koja u sebi ima hladnjak i druga koja je dio multipraktika s posudom koja se vadi i stavlja u frizer i najčešće se koristi u domaćinstvu. Mašina s hladnjakom se može naručiti preko interneta, jer je kod nas još uvijek nema za kupiti', objašnjava Tončika.
'Kada se sladoled radi ručno, koristimo otprilike kilogram kuglica leda koje s 3 dg soli stavljamo u plastičnu vrećicu. U drugu vrećicu sa zipom stavimo napravljenu smjesu za sladoled. Nju stavimo u vrećicu s ledom koju također zatvorimo sa zipom i miješamo ručno sa smjesom za sladoled oko 10 minuta', dodaje.
Tončika savjetuje da umjesto mlijeka kao osnovu za izradu sladoleda isprobaš rižino ili sojino mlijeko, zobeno vrhnje ili soja vanilija puding. Kao zgušnjivač Tončika kao zgušnjivač preferira kuzu prah koji izgleda poput krede, a djeluje ljekovito na organizam jer sprečava infekcije grla, probavne smetnje i glavobolju.
Prednosti bio sladoleda
Tončika nam je također otkrila prednosti organskog sladoleda pripremljenog u vlastitoj kuhinji:
- sam biraš sve sastojke
- ne izaziva prehladu niti infekciju grla
- mogu ga jesti i dijabetičari
- niskokaloričan je pa ga mogu jesti i osobe koje su na dijeti
- ne izaziva alergijske reakcije
- bogatijeg je okusa
ReceptiSladoled od maline
- 1 + 1/2 šalice soja vanilija pudinga (Soyade)
- 2 šalice malina
- 2 žlice rižinog slada
- 1 žlica kuzua
Priprema
Sladoled od maline
- 1 + 1/2 šalice soja vanilija pudinga (Soyade)
- 2 šalice malina
- 2 žlice rižinog slada
- 1 žlica kuzua
Priprema
Kuzu razmutiti u malo hladne vode, dodati ostale sastojke te sve izmiksati, a potom uliti u aparat za sladoled. Smjesu uliti u aparat za pravljenje sladoleda (vrijeme pravljenja sladoleda ovisi o aparatu). Ukrasiti po želji.
Sladoled od čokolade
- 1+1/2 šalice sojinog pudinga s vanilijom (Soyade)
- 2 žlice carobelle s lješnjakom
- 1 žlica kuzua
- 3 kocke čokolade (usitnjene, 72% kakao, Rapunzel)
Priprema
Kuzu razmutiti u malo hladne vode, dodati sojin puding i carobellu te sve izmiksati. Na kraju umiješati čokoladu. Smjesu uliti u aparat za pravljenje sladoleda (vrijeme pravljenja sladoleda ovisi o aparatu).
Sladoled kao čokolada na štapiću
Postupak je isti kao u prethodnom receptu. Dobivenu smjesu staviti u kalup za sladoled u obliku štapića koji se stavi na neko vrijeme u frizer da se zaledi.
Organski sladoled možeš probati u restoranu Nova, Ilica 72.
Više info: www.novarestoran.com.hr