Pita od oraha i bundeve

Kao drugi recept sezone 'Kuhaj u ritmu jeseni 2014.' odabrali smo orašastu pitu s light nadjevom od jogurta i bundeve koji nam je poslala Marija Cossi. Pošalji nam recept za svoje jesensko jelo i sudjeluj u akciji. Kuharica koju odaberemo osvojit će nagradu. Potraži obrazac u članku i prijavi se
Vidi originalni članak

Svaki recept tjedna komentirat ćesuradnik GoGreen tržnice i zajedno s redakcijom sudjelovati u izboru najboljeg recepta na kraju sezone.

Svoj recept pošalji ovdje.

Najboljim kuharicama tjedna Healthy box nagrade sa zdravim namirnicama osigurala je GoGreen tržnica.

Sastojci za podlogu:

  • 100 g ječmenog integralnog brašna
  • 40 g pirovog brašna
  • 60 g oraha
  • 2 velike pune žlice tahini paste
  • 3 velike žlice agavinog sirupa
  • 3 velike žlice extra djevičanskog kokosovog ulja

Priprema podloge:

  1. Prvo stavi suhe sastojke u blender i samelji.
  2. Dodaj tahini pastu, agavu i kokosovo ulje i ponovno blendaj. Svi sastojci se moraju dobro spojiti.
  3. Prebaci smjesu u mali okrugli kalup obložen masnim papirom i rukama, koje si prethodno blago navlažila vodom, utisni ravnomjerno smjesu na kalup.
  4. Možeš malo izbockati površinu tijesta vilicom. 
  5. Stavi peći na 180 C stupnjeva 10-ak minuta. Nakon toga izvadi i ostavi da se malo ohladi.

Sastojci za nadjev:

  • 1 jogurt, cca 175 g 
  • 250 ml pirea od muškatne / puter bundeve
  • malo ribanog muškatnog oraščića
  • oko 1/2 žličice cimeta
  • 1 jaje
  • 10 g vanilin šećera
  • 2 i pol velike žlice agavinog sirupa

Priprema nadjeva:

  1. Izmiksaj jogurt s pireom od bundeve. Dodaj muškatni oraščić, cimet i vanilin šećer.
  2. Zatim razbij jedno jaje u smjesu i dodaj agavu. Sve dobro promiješaj.
  3. Na napola pečenu podlogu ulij nadjev.
  4. Zatim posipaj i orašasti začinjeni posip koji možeš napraviti od: 100 g miješanih orašastih plodova (orah, badem, lješnjak...), cimet, vanilin šećer. Orašaste plodove je potrebno samljeti relativno grubo u blenderu. Dodaj njih, malo cimeta i vanilin šećera na nadjev i peci na 180 C stupnjeva, malo više od pola sata.

Dobar tek!

Komentar kuhara Ivora Madžara:

Kako na oko, tako i okusom, ova kombinacija namirnica slaže se u izvrsno jelo u skladu s jesenskom atmosferom koje će oduševiti. Uz namirnice poput oraha i tahinija - paste od sezama, zadovoljit ćeš potrebe za mnogim mineralima, naročito željezom koje obiluje u sezamu. Orasi, kao izvor omega 3 masnih kiselina potpomažu radu srca i mozga. Nadjev je Marija upotpunila muškatnim oraščićem i cimetom koji idu fenomenalno s bundevom i orašastim plodovima. Preporučio bih samo da se orašasti plodovi na kraju ne peku predugo kako bi sačuvali što više svojih vitamina i minerala.

Zanima te više o GoGreen tržnici?

Posjeti missZDRAVA.hr