Pita od oraha i bundeve
Svaki recept tjedna komentirat ćesuradnik GoGreen tržnice i zajedno s redakcijom sudjelovati u izboru najboljeg recepta na kraju sezone.
Svoj recept pošalji ovdje.
Najboljim kuharicama tjedna Healthy box nagrade sa zdravim namirnicama osigurala je GoGreen tržnica.
Sastojci za podlogu:
- 100 g ječmenog integralnog brašna
- 40 g pirovog brašna
- 60 g oraha
- 2 velike pune žlice tahini paste
- 3 velike žlice agavinog sirupa
- 3 velike žlice extra djevičanskog kokosovog ulja
Priprema podloge:
- Prvo stavi suhe sastojke u blender i samelji.
- Dodaj tahini pastu, agavu i kokosovo ulje i ponovno blendaj. Svi sastojci se moraju dobro spojiti.
- Prebaci smjesu u mali okrugli kalup obložen masnim papirom i rukama, koje si prethodno blago navlažila vodom, utisni ravnomjerno smjesu na kalup.
- Možeš malo izbockati površinu tijesta vilicom.
- Stavi peći na 180 C stupnjeva 10-ak minuta. Nakon toga izvadi i ostavi da se malo ohladi.
Sastojci za nadjev:
- 1 jogurt, cca 175 g
- 250 ml pirea od muškatne / puter bundeve
- malo ribanog muškatnog oraščića
- oko 1/2 žličice cimeta
- 1 jaje
- 10 g vanilin šećera
- 2 i pol velike žlice agavinog sirupa
Priprema nadjeva:
- Izmiksaj jogurt s pireom od bundeve. Dodaj muškatni oraščić, cimet i vanilin šećer.
- Zatim razbij jedno jaje u smjesu i dodaj agavu. Sve dobro promiješaj.
- Na napola pečenu podlogu ulij nadjev.
- Zatim posipaj i orašasti začinjeni posip koji možeš napraviti od: 100 g miješanih orašastih plodova (orah, badem, lješnjak...), cimet, vanilin šećer. Orašaste plodove je potrebno samljeti relativno grubo u blenderu. Dodaj njih, malo cimeta i vanilin šećera na nadjev i peci na 180 C stupnjeva, malo više od pola sata.
Dobar tek!
Komentar kuhara Ivora Madžara:
Kako na oko, tako i okusom, ova kombinacija namirnica slaže se u izvrsno jelo u skladu s jesenskom atmosferom koje će oduševiti. Uz namirnice poput oraha i tahinija - paste od sezama, zadovoljit ćeš potrebe za mnogim mineralima, naročito željezom koje obiluje u sezamu. Orasi, kao izvor omega 3 masnih kiselina potpomažu radu srca i mozga. Nadjev je Marija upotpunila muškatnim oraščićem i cimetom koji idu fenomenalno s bundevom i orašastim plodovima. Preporučio bih samo da se orašasti plodovi na kraju ne peku predugo kako bi sačuvali što više svojih vitamina i minerala.
Zanima te više o GoGreen tržnici?