Niskokalorične, veganske rolice s cimetom i medom

Cimetne rolicevuku svoje korijene daleko u povijest do Stare Grčke. Današnji 'prototip' nastao je u Engleskoj otkuda se proširio po cijelom svijetu. Rolice ne bi bile tako ukusne da začini iz Azije nisu bili dopremljeni u Englesku jer cimet nije bio uzgajan u Europi.
Vidi originalni članak

Danas cimet često i nije u prvom planu jer mnogi koriste različito voće i preljeve kako bi sama rolica bila sočnija. Zato radije pripremam ovu običnu rolicu i umjesto kaloričnog preljeva koristim med. Sočna, ukusna, veganska i s manje kalorija.

Sastojci za tijesto:

  • 1 kvasac
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 šalica mlijeka od badema
  • 3 žlice biljnog maslaca
  • 3 šalice brašna

Sastojci za nadjev: 

  • 3 žlice mljevenog cimeta
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • malo đumbira u prahu
  • 2 šalice mljevenih oraha

Sastojci za preljev:

  • 3 žlice meda
  • 1 žlica vode

Priprema:

  1. U posudi pomiješaj mlijeko s maslacem i zagrij na vatri dok se maslac ne otopi, ali mlijeko ne smije ključati. Ostavi da se ohladi (iskoristi ovo hladno zimsko vrijeme i ohladi posudu na prozoru ili u snijegu), ali ne potpuno (neka ostane malo toplo). 
  2. U zdjelu stavi pripremljenu smjesu i razmrvi kvasac. Dodaj šećer i ostavi da se kvasac aktivira. Nakon 10 minuta, uz stalno miješanje dodaj brašno i sol te dobro istuci tijesto kako bi bilo što glađe. Ostavi tijesto da se diže jedan sat pa za to vrijeme pripremi nadjev. Pomiješaj sve sastojke i ako nisu dobro usitnjeni, usitni ih u mlincu za kavu. 
  3. Tijesto tanko izvaljaj u pravokutnik, premaži ga biljnim maslacem i po njemu pravilno rasporedi nadjev. 
  4. Zarolaj ga u rolicu i reži u kružiće debljine 2 centimetra. Ako želiš što pravilnije kružiće, koristi konac: konac stavi ispod tijesta na debljinu od 2 cm, presavij ga s gornje strane i vezice vuci prema van. Rasporedi u namazani kalup i ostavi da miruje dok se pećnica ne zagrije na 180 stupnjeva
  5. U tom vremenu rolice moraju povećati volumen i popuniti eventualne rupice između njih. Peci 15-20 minuta. Za to vrijeme u posudi na vatri zagrij med s vodom dok ne zavrije. Tu smjesu koristi kao preljev za rolice.

Uživaj!

Posjeti missZDRAVA.hr