Niskokalorične, veganske rolice s cimetom i medom
Cimetne rolicevuku svoje korijene daleko u povijest do Stare Grčke. Današnji 'prototip' nastao je u Engleskoj otkuda se proširio po cijelom svijetu. Rolice ne bi bile tako ukusne da začini iz Azije nisu bili dopremljeni u Englesku jer cimet nije bio uzgajan u Europi.
Danas cimet često i nije u prvom planu jer mnogi koriste različito voće i preljeve kako bi sama rolica bila sočnija. Zato radije pripremam ovu običnu rolicu i umjesto kaloričnog preljeva koristim med. Sočna, ukusna, veganska i s manje kalorija.
Sastojci za tijesto:
- 1 kvasac
- 1 žličica smeđeg šećera
- 1 žličica soli
- 1 šalica mlijeka od badema
- 3 žlice biljnog maslaca
- 3 šalice brašna
Sastojci za nadjev:
- 3 žlice mljevenog cimeta
- 1 žličica smeđeg šećera
- malo đumbira u prahu
- 2 šalice mljevenih oraha
Sastojci za preljev:
- 3 žlice meda
- 1 žlica vode
Priprema:
- U posudi pomiješaj mlijeko s maslacem i zagrij na vatri dok se maslac ne otopi, ali mlijeko ne smije ključati. Ostavi da se ohladi (iskoristi ovo hladno zimsko vrijeme i ohladi posudu na prozoru ili u snijegu), ali ne potpuno (neka ostane malo toplo).
- U zdjelu stavi pripremljenu smjesu i razmrvi kvasac. Dodaj šećer i ostavi da se kvasac aktivira. Nakon 10 minuta, uz stalno miješanje dodaj brašno i sol te dobro istuci tijesto kako bi bilo što glađe. Ostavi tijesto da se diže jedan sat pa za to vrijeme pripremi nadjev. Pomiješaj sve sastojke i ako nisu dobro usitnjeni, usitni ih u mlincu za kavu.
- Tijesto tanko izvaljaj u pravokutnik, premaži ga biljnim maslacem i po njemu pravilno rasporedi nadjev.
- Zarolaj ga u rolicu i reži u kružiće debljine 2 centimetra. Ako želiš što pravilnije kružiće, koristi konac: konac stavi ispod tijesta na debljinu od 2 cm, presavij ga s gornje strane i vezice vuci prema van. Rasporedi u namazani kalup i ostavi da miruje dok se pećnica ne zagrije na 180 stupnjeva.
- U tom vremenu rolice moraju povećati volumen i popuniti eventualne rupice između njih. Peci 15-20 minuta. Za to vrijeme u posudi na vatri zagrij med s vodom dok ne zavrije. Tu smjesu koristi kao preljev za rolice.
Uživaj!