Zdravi dvobojni vege sladoled od banana i kokosovog mlijeka
Ako preferirate jela pripremljena od zdravih sastojaka, bez raznih (ponekad štetnih) aditiva i šećera onda je i ovaj način pripreme sladoleda namijenjen upravo vama. Temeljne namirnice za pripremu ovog sladoleda su banane i kokosovo mlijeko. Banane su u zamrznutom stanju i preporuka je da ih uvijek imate u zamrzivaču.
Dodatkom raznog sezonskog voća, prirodnih sladila i zdravih začina dobit ćete sladoled koji će biti vrhunska poslastica za vas, vaše goste i prijatelje. Ja sam koristila voće koje trenutno imam u vrtu (crni ribizl i jagode), a vi možete koristiti voće po želji (primjerice višnje). Usudite se eksperimentirati s različitim sastojcima i svaki put ćete dobiti novi desert.
Sladoled bez šećera od manga i kokosa
Sastojci:
• 6 zrelih banana
• 400 ml punomasnog kokosovog mlijeka
• 6 jušnih žlica kokosovog šećera
• 1 jušna žlica limunovog soka
• 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
• ½ šalice crnog ribizla
• ½ šalice jagoda
• drobljeno zrno Bio kakao – za posipanje
* šalica = 2, 5 dl
Priprema:
1. Zrele banane oguliti i narezati na kolutiće. Rasporediti ih po tepsiji i staviti preko noći u zamrzivač. Kokosovo mlijeko staviti u hladnjak par sati .
2. U blender stavite banane, kokosovo mlijeko, šećer, limunov sok i vaniliju. Miksajte do kremaste strukture.
3. Podijelite dobivenu smjesu na dva djela. U jedan dio umiješajte crni ribizl, u drugi jagode. Miksajte zasebno svaki dio.
4. Svaku smjesu ulijte u posudice i stavite ih u zamrzivač oko 4 sata.
5. Izvadite sladoled iz zamrzivača i ostavite par minuta da odmrzne (za lakše vađenje). Žlicom za sladoled stavljajte naizmjenično jedan pa drugi sladoled u posudice za serviranje. Posipajte drobljenim kakao zrnima.
Rashladite se zdravim i ukusnim sladoledom!