Koristi izbacivanja mlijeka iz prehrane
U probavnom sustavu bakterije mliječni šećer razgrađuju uz neugodne nuspojave, kao što su proljev, plinovi i grčevi. Ipak, stručnjaci kažu da kod većine ljudi ne postoji stvarna potreba da se potpuno odreknu mliječnih proizvoda. Oni mogu tolerirati male količine mliječnih namirnica, a mnogi mogu bez problema jesti i manje količine tvrdog sira koji sadrži malo laktoze. Jogurt je također dozvoljen, jer korisne bakterije u njemu prerade laktozu u određenoj mjeri.
Test za utvrđivanje netolerancije na laktozu
Za utvrđivanje netolerancije na laktozu postoji jedan jednostavan test: popij čašu mlijeka na prazan želudac i prati kako se osjećaš sljedećih nekoliko sati. Iako ne postoje znanstveni dokazi da potpuna apstinencija od mlijeka i mliječnih proizvoda može riješiti mnoge tegobe, od žgaravice i migrene do ekcema i začepljenosti nosa, neki ljudi tvrde da su baš to doživjeli otkad su prestali konzumirati ove namirnice.
Koje su koristi od izbacivanje mlijeka iz prehrane?
Ako zaista patiš od laktozne intolerancije, onda ćeš se nakon izbacivanja mliječnih proizvoda iz prehrane ubrzo osjećati puno bolje. Nestaju nadutost, žgaravica i glavobolja, a vidna su poboljšanja i na koži. Hormoni u mlijeku potiču razinu androgena u organizmu, a oni pokreću proizvodnju masnoće koja zatvara pore. Štoviše, šećer u mliječnim proizvodima aktivira oslobađanje faktora rasta (djeluje poput inzulina), što može uzrokovati pojavu upalnih procesa koji razgrađuju kolagen i elastin. Upravo zbog toga isključivanje mliječnih proizvoda iz prehrane može odgoditi pojavu karakterističnih znakova starenja.
Saznaj koji su simptomi netolerancije na mliječni šećer!