Najbolji recept zime 2014. je...
Tri recepta u užem izboru
Tri recepta koja su ušla u uži krug i konkurirala za titulu najboljeg su: Bezglutenski čokoladni muffini Helene Jakoliš, Zobeni keksići s narančom Mirjane Plećaš i Povrtna juha sa slanutkom i keljom Siniše Čagalja. Zbrajanjem bodova stručnog žirija Zdrave Krave, pobijedio je recept za Zobene keksiće s narančom, na drugom mjestu su Bezglutenski čokoladni muffini, dok je na trećem mjestu recept za Povrtnu juhu sa slanutkom i keljom.
Tri odabrana natjecatelja 'Kuhaj u ritmu zime 2014.' dobitnici su vrijedne nagrade Russell Hobbs. Prva nagrada koje je pripala Mirjani Plećaš je Desire Kitchen Machine, druga nagrada koju je dobila Helena Jakoš je Desire Štapni mikser i treća nagrada Desire Mini sjeckalica pripala je Siniši Čagalju.
Članovi stručnog žirija kuharicama i kuharu, odnosno njihovim receptima dali su 1, 2 ili 3 boda. Pogledaj kako su obrazložili svoje ocjene:
Nenad Bratković, magistar nutricionizma, sveučilišni magistar fitofarmacije i dijetoterapije dao je:
- 1 bod za Povrtnu juhu sa slanutkom i keljom - Ovaj recept jednostavan je i zbog dodatka đumbira, drugačiji. Ugodnog je izgleda i uravnoteženog nutritivnog sastava budući da proteinsku komponentu zauzima slanutak, a bogat je fitokemikalijama i antioksidansima. Idealan je za večeru, ali i za ručak.
- 2 boda za Zobene keksiće s narančom - Nutritivno gledajući, iako bogati ugljikohidratima, ovi keksići zbog zobenih pahuljica sadrže i topiva vlakna. Donekle je nepoželjan sadržaj maslac, koji je ipak bolja opcija od margarina. Ovaj recept je jednostavan i ukusan, no nedostaje mu veći udio voća. Također je ekonomičniji i manje zahtjevan u odnosu na muffine, ali u raskoši sastojaka prednost dajem bezglutenskim funkcionalnim muffinima.
- 3 boda za Bezglutenske čokoladne muffine - Kod ovog recepta sjajno je što sadrži veću količinu rogača. Rogač je namirnica koja me kao nutricionista apsolutno intrigira i smatram je najboljom zamjenom za čokoladu. Prednost sam dao bezglutenskim muffinima u kojima je rogač također sadržan u manjoj količini nego kod zobenih keksića. Na stranu s trendom i popularnošću svega što ne sadrži glutena, ovi muffini mogu biti funkcionalni i za osobe koje boluju od celijakije ili žele smanjiti prehrambeni unos glutena zbog intolerancije na njega. Kod kuće pripremljena Nutella ili eventualno Nocciolata nije posve nepoželjna u ovakvom receptu, ako je količinom adekvatno prisutna. Ostale zdrave namirnice i sastojci ovog recepta poput kokosovog brašna, chia sjemenki, smokvi, đumbira čine ga posebnim 'miksom' među slasticama. Sadrži i omega-3 masne kiseline zbog chia sjemenki, što ga čini drugačijim. Ti odabrani sastojci dodatno su me potaknuli da odaberem ovaj recept kao najbolji.
Akademik kulinarstva chef Branko Ognjenović dao je:
- 1 bod za Bezglutenske čokoladne muffine - Iako je recept vrlo zanimljiv i sastavom prihvatljiv za zimske dane, zbog težine izrade je na trećem mjestu. Naime, treba biti jako oprezan pri izradi jer se radi o desertu bez glutena. Kuharici upućujem pohvale zbog odvažnost kombiniranja đumbira, cimeta te izrade domaće Nutelle.
- 2 boda za Zobene keksiće s narančom - Svidio mi se recept jer su korištene namirnice koje su pomalo i zaboravljene kod nas, poput rogača te zobene pahuljice koje su napokon dobile priliku da se pokažu u kreativnom svijetlu. Najzanimljivije je da se u receptu ne koristi šećer već med čime su ovi kolačići zasigurno zaslužili titulu zdravijeg deserta, a samim time su na drugom mjestu.
- 3 boda za Povrtnu juhu od slanutka i kelja - Zbog namirnica koje su za ovo doba godine dostupne i njihovu kombinaciju te zbog češnjaka koji je uz ostala svojstva i regulator tlaka ovoj juhi dajem najviše bodova. Ovaj recept mi se svidio i zato što je uz dodatak namirnica poput đumbira i šafrana ova naizgled jednostavna juha postala jako simpatično i zanimljivo jelo napravljeno od jednostavnih namirnica te je zasigurno dobra okrjepa u zimskim danima.
Zdrava Krava dala je:
- 1 bod za Povrtnu juhu od slanutka i krumpira - Sinišina juha je hranjiva, a osim toga i jednostavna za pripremu. Slanutak je vrlo dobar izvor željeza, čak i kuhan, također sadrži i dosta proteina pa ti suho meso koje Hrvoje preporučuje i nije potrebno. Ako želiš da tvoja juha ima miris po dimljenom mesu, možeš ga zamijeniti dimljenim kobasicama od soje.
- 2 boda za Bezglutenske čokoladne muffine - Helenin recept je zanimljiv jer sadrži obilje zdravih sastojaka poput đumbira, chia sjemenki, cimeta, badema i drugih. Međutim, sadrži i Nutellu koja ima privlačan okus, ali i niz ne tako zdravih sastojaka. Možda bi se Helenin recept mogao učiniti zdravijim da se umjesto Nutelle stavi rastopljena tamna čokolada. Pohvala za fotografiju.
- 3 boda za Zobene keksiće s narančom - Mirjanin recept za zobene kekse s narančom i bademovim mlijekom je odličan jer sadrži zdrave i sezonske namirnice, a kombinacija sastojaka upućuje na finu hrskavost i obilje okusa. Dodatna pohvala za Mirjanin recept za pripremu bademova mlijeka.
Ukupan broj bodova:
- 1. Zobeni keksići s narančom - 7 bodova
- 2. Bezglutenski čokoladni muffini - 6 bodova
- 3. Juha od slanutka i krumpira - 5 bodova