Najbolji recept jeseni 2012. je...
Tijekom akcije "Kuhaj u ritmu jeseni 2012." predstavili smo deset recepata tjedna. Redakcija Zdrave Krave u uži izbor uvrstila je 3 recepta. Među tri kuharice pobjednicu je izabrao stručni žiri i uredništvo Zdrave Krave. Pobjedu je odnio recept za desert od batata i cimeta. Pogledaj kako su recepte ocijenili članovi žirija!
Tri recepta koja su ušla u uži krug i natjecala se za titulu najboljeg recepta jeseni su: paprike s bukovačama i rižom - kuharica Paula Markovina, savijača od poriluka i hokaido bundeve - kuharica Sandra Mirković i desert od batata i cimeta - kuharica Anita Grofelnik. Prema bodovima stručnog žirija Zdrave Krave pobijedio je desert od batata i cimeta, a Anita Grofelnik je postala kuharica jeseni 2012.
Članovi stručnog žirija svakoj od ove tri kuharice, odnosno njihovim receptima dali su 1, 2 ili 3 boda. Pogledaj kako su obrazložili svoje ocjene:
Marina Vojković, direktorica restorana Bon Appetit dala je:
- 1 bod za Paulin recept, paprike s bukovačama i rižom. Ideja je dobra, ali nikada ne bih punila zelene paprike jer su one preintenzivne arome tako da sve što se u njih stavi preuzme aromu paprika. Još bi paprike i ogulila od kožice koja je teže probavljiva, možda bih ih na kraju zapekla zajedno s vrhnjem čisto da se svi okusi bolje povežu.
- 2 boda za Sandrinu savijaču od poriluka i hokaido bundeve. Moram priznati da mi se svidjela ideja gdje se kombinira poriluk s hokaido tikvom, ali sam se malo razočarala kada sam krenula čitati recept i naišla na batat, jer mislim da su hokaido budneva i batat preslične namirnice pa je dovoljna samo jedna od njih. Druga zamjerka je što u postupku pripreme nije navedeno da se budeva treba malo zapeći u pećnici kako bi se iskoristili svi njezini kvalitetni i vrlo slasni šećeri koji se oslobađaju kod pečenja. Na kraju mi se jako svidjela ideja da se štrudla posipa s malo sezama.
- 3 boda za Anitin desert od batate i cimeta s budnevinim sjemenkama koji me je naprosto oduševio. No, u čitanju recepta imala sam i nekoliko nedoumica, tamo gdje piše 1 žlica stevije, nije mi jasno radi li se o tinkturi ili je riječ o prahu? Isto tako nije baš jasno što se to misli pod 1 žlicom vanilije? Je li to aroma vanilije ili samo vanilin šećer?
Sandra Krstev Barać, mag. nutricionizma iz Vitaminoteke dala je:
- 1 bod za desert od batata i cimeta. Anita se uistinu potrudila i slika je stvarno prezentna, ali za moj ukus ima previše slatkih komponenti. Ipak valja pozdraviti nesvakidašnju upotrebu algi.
- 2 boda za paprike s bukovačama i rižom : Zanimljiva vegetarijanska varijanta punjenih paprika. Pozdravljam odabir namirnica koje dobro funkcioniraju zajedno.
- 3 boda: Savijača od poriluka i muškatne tikve: Kombinacija jesenskih namirnica oduševila me zbog prirodne slatkoće koja se postiže izborom namirnica, a ne dodatkom zaslađivača. Nutritivno vrijedan recept, idealan za one koji ne vole dugo vremena provesti u pripremi jela.
Zdrava Krava dala je:- 1 bod za Sandrinu savijaču od
poriluka i hokaido budneve. Sviđa mi se zbog jednostavne pripreme i
osebujnog nadjeva: hokaido tikve, poriluka i batata. Mali savjet: kako
bi savijača bila zdravija, preporučujemo upotrebu listanog tijesta koje
sadrži zdravi bio margarin. Samo nastavi širiti pozitivne vibracije u
svojoj kuhinji!
- 3 boda za Anitin desert od batate i
cimeta. Odlučila sam se za desert od batata i cimeta jer su za njegovu
pripremu korišteni isključivo zdravi sastojci; poput zobenog mlijeka,
agavinog sirupa i integralnog brašna. Pozdravljam orginalnu ideju
zbog upotrebe batata u desertu. Također, Anitina zdrava jesenska tajna
upotpunjuje koncept zdravog kuhanja u ritmu sezone. Samo tako dalje
Anita!
- 2 boda za Paulin recept, paprike s bukovačama i
rižom. Ideja i odabir namirnica su odlične zbog punoće okusa, a sviđa mi
se i što je Paula ponudila vegetarijansku alternativu klasičnim
punjenim paprikama koje su nezaobilazne tijekom hladnijih dana. Pohvala
za fotografiju i zdravu jesensku tajnu.
- 1 bod za Sandrinu savijaču od poriluka i hokaido budneve. Sviđa mi se zbog jednostavne pripreme i osebujnog nadjeva: hokaido tikve, poriluka i batata. Mali savjet: kako bi savijača bila zdravija, preporučujemo upotrebu listanog tijesta koje sadrži zdravi bio margarin. Samo nastavi širiti pozitivne vibracije u svojoj kuhinji!
- 3 boda za Anitin desert od batate i cimeta. Odlučila sam se za desert od batata i cimeta jer su za njegovu pripremu korišteni isključivo zdravi sastojci; poput zobenog mlijeka, agavinog sirupa i integralnog brašna. Pozdravljam orginalnu ideju zbog upotrebe batata u desertu. Također, Anitina zdrava jesenska tajna upotpunjuje koncept zdravog kuhanja u ritmu sezone. Samo tako dalje Anita!
- 2 boda za Paulin recept, paprike s bukovačama i rižom. Ideja i odabir namirnica su odlične zbog punoće okusa, a sviđa mi se i što je Paula ponudila vegetarijansku alternativu klasičnim punjenim paprikama koje su nezaobilazne tijekom hladnijih dana. Pohvala za fotografiju i zdravu jesensku tajnu.
Čestitamo kuharici Aniti Grofelnik, koja je osvojila tečaj kuhanja kod akademika Branka Ognjenovića.