Mrkači na salatu
Gušti u mrkačima
Salata s mrkačima - malim hobotnicama - jedno je od mojih omiljenih predjela i vrlo često je radim svojoj obitelji. Mali mrkači se vrlo često mogu pronaći na tržnici po cijeni između 25 i 40 kuna za kilogram. Jedna su od rijetkih namirnica koju je prije pripreme dobro zamrzavati pa stoga kad vidim da im je cijena manja od uobičajene obavezno kupim koju kilu i spremim u zamrzivač.
I velike hobotnice i male mrkače poželjno je prije zamrznuti, a zatim kuhati jer u protivnom njihovo meso ostaje dosta žilavo (gumeno). Priprema ove salate nije nimalo zahtjevna osim što je potrebno oko četrdesetak minuta da se mrkači skuhaju. Može stajati 24 sata u hladnjaku bez dodatka krumpira.
Sastojci za 4 osobe
- 2 kg mrkača
- 150 g krumpira (2 krumpira)
- 1 vezica peršina
- 10 režnjeva češnjaka
- 1 limun
- 1 dcl dobrog maslinovog ulja
- vinski ocat
- sol
- svježe mljeveni papar
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti salatu od mrkača!
Priprema s guštom- Operi krumpir i stavi ga kuhati neoguljenog.
- Očisti glavu mrkača ili ako nemaš iskustva zamoli tete na tržnici da to učine umjesto tebe.
- Očišćene mrkače stavi kuhati u hladnu vodu. Kuhaj na laganoj vatri četrdesetak
minuta ovisno o njihovoj veličini, odnosno kad vidiš da se roza kožica
(opna) počela bez problema odvajati od mrkača - znat ćeš da su gotovi.
- Ocijedi ih i ostavi da se malo ohlade i zatim ih očisti od opne.
- Očišćeno meso razreži na komadiće veličine oko jedan centimetar.
- Očisti češnjak i nasjeckaj ga na sitno.
- Operi peršin, odvoji mu listiće te ih sitno iskosaj.
- Iscijedi sok jednog limuna.
- Gotovi krumpir odvoji od kožice i zdrobi ga vilicom.
- Mrkačima dodaj sol, svježe mljeveni papar, sok limuna, tri žlice
vinskog octa, peršin i češnjak i maslinovo ulje. Sve dobro promiješaj.
Ako salatu nećeš odmah poslužiti, možeš je ostaviti ovako da odstoji i
do 24 sata u hladnjaku. Sat vremena prije posluživanja pipremi krumpir i pomiješaj ga sa salatom. Jednako je dobra i bez krumpira,
ali joj on daje zanimljivu teksturu.
- Prije serviranja dodaj zgnječeni krumpir i po potrebi još malo maslinovog ulja.
- Operi krumpir i stavi ga kuhati neoguljenog.
- Očisti glavu mrkača ili ako nemaš iskustva zamoli tete na tržnici da to učine umjesto tebe.
- Očišćene mrkače stavi kuhati u hladnu vodu. Kuhaj na laganoj vatri četrdesetak minuta ovisno o njihovoj veličini, odnosno kad vidiš da se roza kožica (opna) počela bez problema odvajati od mrkača - znat ćeš da su gotovi.
- Ocijedi ih i ostavi da se malo ohlade i zatim ih očisti od opne.
- Očišćeno meso razreži na komadiće veličine oko jedan centimetar.
- Očisti češnjak i nasjeckaj ga na sitno.
- Operi peršin, odvoji mu listiće te ih sitno iskosaj.
- Iscijedi sok jednog limuna.
- Gotovi krumpir odvoji od kožice i zdrobi ga vilicom.
- Mrkačima dodaj sol, svježe mljeveni papar, sok limuna, tri žlice vinskog octa, peršin i češnjak i maslinovo ulje. Sve dobro promiješaj. Ako salatu nećeš odmah poslužiti, možeš je ostaviti ovako da odstoji i do 24 sata u hladnjaku. Sat vremena prije posluživanja pipremi krumpir i pomiješaj ga sa salatom. Jednako je dobra i bez krumpira, ali joj on daje zanimljivu teksturu.
- Prije serviranja dodaj zgnječeni krumpir i po potrebi još malo maslinovog ulja.
Serviraj hladno uz malo dobrog kruha i uz čašu finog rosea. Dobar tek!
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela