Lunch paket protiv 'putne bolesti'

Pravi je izazov otići na putovanje sa svojim lunch paketom u kojem nosimo ukusne i zdrave "male zalogaje". Za to je potrebno odvojiti nešto dodatnog vremena, ali ono je na dobrobit zdravlja i održavanja potrebne ravnoteže tijekom putovanja. Donosimo ti recept za putnu zelenu zlevanku
Vidi originalni članak

Važno je znati da bi na putovanju trebalo izbjegavati namirnice koje su preslane, prezačinjene ili premasne jer će u sva tri slučaja doći do neželjene reakcije organizma. U tome nam pomažu neke namirnice, a posebno se to odnosi na umeboshi šljivu koja nas osobađa "putne bolesti" te je izvrstan dodatak jelu jer sprječava kvarenje hrane.

Sendviči i grickalice načinjeni od cjelovitog brašna najjednostavnija su jela koja nosimo. Sendviči trebaju sadržavati više povrća uz namaz te neki dodatak koji sadrži bjelančevine, kao što je seitan,tofu ili npr. popečak s mahunarkom. Sushi je posebno praktično malo jelo jer sadrži sve potrebne nutrijente koji ne opterećuju organizam.

Pogledaj video i nauči pripremati veganski sushi!

Grickalice i slatkiši na putu

U svoj lunch paket za putovanje dobro je spremiti i različite vrste savijača čiji sastav prilagođavamo vlastitim potrebama. Tako je savijača s više povrća poput pite zeljanice, savršeni obrok ukoliko putovanje traje jedan dan. Ukoliko pak putovanje traje dulje, tada su savijače sa seitanom i tofuom prikladnje. Dobar su izbor jela za putovanja razne male zlevanke - jela od kukuruza koja se zapeku i režu na ploške.

Sjemenke i orašasti plodovi te suho voće odlične su grickalice. Od svježeg voća na putu je jabuka najbolji izbor zbog nutrijenata i svoje praktičnosti. 

Ukoliko ne možeš bez slatkoga, dobro je da je putna količina slatkoga ipak što manja i tada prednost imaju slatka peciva. Posebno su dobre energetske pločice ili kuglice koje u sebi sadrže suho voće i orašaste plodove te sjemenke, jer su snažne i lako podižu energiju u organizmu.

Saznaj možeš pripremiti energetske kuglice bez šećera!

Od tekućine na putovanju je najbolja voda (obična flaširana ili mineralna), potom čajevi, od kojih izdvajamo zeleni čaj te prirodni sokovi bez šećera.

Nauči pripremati zdravu hranu za putovanja!

Na radionici koja će se održati u Makronovi 15. 06. 2010. od 17.00 – 20.30 sati, a vodit će je Tončika Cukrov, dobit ćeš korisne informacije kako olakšati ljetna putovanja i kako spremiti lunch paket. Osim toga Tončika će demonstrirati izradu pizzete s raznobojnim povrćem, integralnih grisina, pite s povrćem, Andrijinog sushija te maksi energetskih kuglica. 

Na radionicu se možeš prijaviti na www.makronova.com

a na sljedećoj stranici pročitaj recept za putnu zelenu zlevanku!

Zelena zlevanka

Sastojci:

  • 2 šalice kukuruznog brašna
  • 300 gr brokoli / mišancija / blitva (kratko skuhano i izmiksano)
  • 2 žličice praška za pecivo (bez aluminija)
  • 2 šalice mlijeka (zobeno / sojino)
  • ¼ šalice vrhnja (zobeno / sojino)
  • 1 žlica bio margarina
  • 1 žlica ulja (suncokretovo, hladno prešano)
  • sol 
  • 4 šalice vode

Priprema:

Pomiješati sve sastojke osim zelenog povrća i vrhnja. Kuhati 15 minuta te tada dodati blanširano i miksano zeleno povrće. Smjesu staviti u nauljeni protvan i preko nje preliti preostalo vrhnje. Peći u pećnici 25 minuta. Kada se ohladi izrezati na ploške veličine zalogaja.

Posjeti missZDRAVA.hr