Lignje s rajčicama i maslinama

Ne znaš što bi priremila za Badnjak, a da nije skupo? Srdelica i inćuna nema jer je zabrana izlova. A bijela riba i bakalar ti se čine preskupim? Uobičajene punjene lignje s pršutom, sirom i sličnim nadjevima su mi vrlo dosadna kombinacija i prekriju okus lignje. Isprobaj ovaj moj recept za punjene lignje i sigurna sam da ćeš uživati i da će on ući u jedna od tvojih omiljenih jela
Vidi originalni članak

Lignje srednje veličine u ovo doba godine mogu se dobiti za oko 50, 60 kuna za kilogram. Broskva, kelj i slično lisnato povrće je uvijek povoljno. Ne treba nam puno novaca da bi napravili ukusan ručak ili večeru za obitelj. Bitno je da smo svi na okupu i da se zajedno veselimo. Želim Ti ugodne blagdane!

Isprobaj recept za lignje punjene suhim rajčicama

Sastojci za 2 osobe

Za punjene lignje:

  • 400 g lignji srednje veličine.
  • maslinovo ulje
  • kriška sredine od starog kruha (oko 30 g)
  • 6 polovica sušenih rajčica čuvanih u maslinovom ulju
  • 10 maslina kalamata ili olive taggiasche
  • 10 listova bosiljka

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti lignje punjene suhim rajčicama!

Priprema s guštom

Povrće skuhaj kad su lignje već napunjene i spremne za pečenje, kako se ne bi ohladilo

  1. Odaberi neko lisnato povrće po želji (npr zelje). Operi ga i blanširaj ga u kipućoj slanoj vodi (ne više od 5 minuta).
  2. Očisti lignje. Nožem odvoji krakove od ostatka lignje. Laganim povlačenjem glave lignje izvuci probavu i prozirni listić. Isperi pod vodom i ostavi da se dobro ocijede i zatim ih posuši, ako nisu skroz suhe osuši ih papirnatim ručnikom.
  3. Kruh odvoji od korice i sredinu nareži na kockice i usitni ga uz pomoć miksera sjeckalice tako da dobiješ veće mrvice.
  4. Nasjeckaj masline na sitno (odvoji od koštice ako je ima).
  5. Suhe rajčice čuvam u maslinovom ulju i koristim po potrebi. Ako imaš sušene onda ih večer prije stavi namočiti u vodu da omekšaju. Nareži na sitno.
  6. Mrvice kruha kratko poprži na maslinovom ulju. Ostavi sa strane da se ohladi.
  7. Krakove od lignji sitno nareži i isto kratko poprži u ulju te im pred kraj dodaj nasjeckane sušene rajčice i masline.
  8. Ništa ne trebaš soliti jer su i kruh i rajčice i masline slane.
  9. Ostavi sve da se ohladi. Smjesi dodaj nasjeckani svježi bosiljak.
  10. Pažljivo napuni lignje. Zatvori ih tako da ih probodeš čačkalicom.
  11. Peci ih na vrućoj tavi na maslinovom ulju kratko sa svake strane da se lagano zarumene. Pazi da ih ne držiš predugo da ne postanu gumenaste.
  12. Nemoj ih previše peći odjednom. Peci dio po dio i čuvaj ih na tanjuru pokrivene poklopcem dok sve ne ispečeš.
  13. Na tanjure serviraj zelje te punjene lignje iz kojih si izvadila čačkalice.
  14. Serviraj toplo. Dobar tek!

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Posjeti missZDRAVA.hr