Lignje s rajčicama i maslinama
Ne znaš što bi priremila za Badnjak, a da nije skupo? Srdelica i inćuna nema jer je zabrana izlova. A bijela riba i bakalar ti se čine preskupim? Uobičajene punjene lignje s pršutom, sirom i sličnim nadjevima su mi vrlo dosadna kombinacija i prekriju okus lignje. Isprobaj ovaj moj recept za punjene lignje i sigurna sam da ćeš uživati i da će on ući u jedna od tvojih omiljenih jela
Lignje srednje veličine u ovo doba godine mogu se dobiti za oko 50, 60 kuna za kilogram. Broskva, kelj i slično lisnato povrće je uvijek povoljno. Ne treba nam puno novaca da bi napravili ukusan ručak ili večeru za obitelj. Bitno je da smo svi na okupu i da se zajedno veselimo. Želim Ti ugodne blagdane!
Isprobaj recept za lignje punjene suhim rajčicama
Sastojci za 2 osobe
- 300 g zelja ili broskve
- sol
- maslinovo ulje
Za punjene lignje:
- 400 g lignji srednje veličine.
- maslinovo ulje
- kriška sredine od starog kruha (oko 30 g)
- 6 polovica sušenih rajčica čuvanih u maslinovom ulju
- 10 maslina kalamata ili olive taggiasche
- 10 listova bosiljka
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti lignje punjene suhim rajčicama!
Priprema s guštomPovrće skuhaj kad su lignje već napunjene i spremne za pečenje, kako se ne bi ohladilo
- Odaberi neko lisnato povrće po želji (npr zelje). Operi ga i blanširaj ga u kipućoj slanoj vodi (ne više od 5 minuta).
- Očisti lignje. Nožem odvoji krakove od ostatka lignje. Laganim povlačenjem glave lignje izvuci probavu i prozirni listić. Isperi pod vodom i ostavi da se dobro ocijede i zatim ih posuši, ako nisu skroz suhe osuši ih papirnatim ručnikom.
- Kruh odvoji od korice i sredinu nareži na kockice i usitni ga uz pomoć miksera sjeckalice tako da dobiješ veće mrvice.
- Nasjeckaj masline na sitno (odvoji od koštice ako je ima).
- Suhe rajčice čuvam u maslinovom ulju i koristim po potrebi. Ako imaš sušene onda ih večer prije stavi namočiti u vodu da omekšaju. Nareži na sitno.
- Mrvice kruha kratko poprži na maslinovom ulju. Ostavi sa strane da se ohladi.
- Krakove od lignji sitno nareži i isto kratko poprži u ulju te im pred kraj dodaj nasjeckane sušene rajčice i masline.
- Ništa ne trebaš soliti jer su i kruh i rajčice i masline slane.
- Ostavi sve da se ohladi. Smjesi dodaj nasjeckani svježi bosiljak.
- Pažljivo napuni lignje. Zatvori ih tako da ih probodeš čačkalicom.
- Peci ih na vrućoj tavi na maslinovom ulju kratko sa svake strane da se lagano zarumene. Pazi da ih ne držiš predugo da ne postanu gumenaste.
- Nemoj ih previše peći odjednom. Peci dio po dio i čuvaj ih na tanjuru pokrivene poklopcem dok sve ne ispečeš.
- Na tanjure serviraj zelje te punjene lignje iz kojih si izvadila čačkalice.
- Serviraj toplo. Dobar tek!
Povrće skuhaj kad su lignje već napunjene i spremne za pečenje, kako se ne bi ohladilo
- Odaberi neko lisnato povrće po želji (npr zelje). Operi ga i blanširaj ga u kipućoj slanoj vodi (ne više od 5 minuta).
- Očisti lignje. Nožem odvoji krakove od ostatka lignje. Laganim povlačenjem glave lignje izvuci probavu i prozirni listić. Isperi pod vodom i ostavi da se dobro ocijede i zatim ih posuši, ako nisu skroz suhe osuši ih papirnatim ručnikom.
- Kruh odvoji od korice i sredinu nareži na kockice i usitni ga uz pomoć miksera sjeckalice tako da dobiješ veće mrvice.
- Nasjeckaj masline na sitno (odvoji od koštice ako je ima).
- Suhe rajčice čuvam u maslinovom ulju i koristim po potrebi. Ako imaš sušene onda ih večer prije stavi namočiti u vodu da omekšaju. Nareži na sitno.
- Mrvice kruha kratko poprži na maslinovom ulju. Ostavi sa strane da se ohladi.
- Krakove od lignji sitno nareži i isto kratko poprži u ulju te im pred kraj dodaj nasjeckane sušene rajčice i masline.
- Ništa ne trebaš soliti jer su i kruh i rajčice i masline slane.
- Ostavi sve da se ohladi. Smjesi dodaj nasjeckani svježi bosiljak.
- Pažljivo napuni lignje. Zatvori ih tako da ih probodeš čačkalicom.
- Peci ih na vrućoj tavi na maslinovom ulju kratko sa svake strane da se lagano zarumene. Pazi da ih ne držiš predugo da ne postanu gumenaste.
- Nemoj ih previše peći odjednom. Peci dio po dio i čuvaj ih na tanjuru pokrivene poklopcem dok sve ne ispečeš.
- Na tanjure serviraj zelje te punjene lignje iz kojih si izvadila čačkalice.
- Serviraj toplo. Dobar tek!
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela