Lazanje bez glutena

Sumnjaš da si alergičan na gluten? Povodom Mjeseca svjesnosti o celijakiji otkrivamo kako prepoznati celijakiju - nepodnošljivost organizma na gluten te ti donosimo recept za lazanje s mesom i povrćem bez glutena
Vidi originalni članak

Celijakija ili nepodnošljivost organizma na gluten je jedno od najraširenijih stanja u svijetu. U slučaju genetske predodređenosti, kod djece i odraslih probava hrane koja sadrži i najmanju količinu glutena, uzrokuje imunološku reakciju tankog crijeva koja izaziva kroničnu upalu sa posljedicom nestanka crijevnih resica, s popratnim simptomima, koji se razlikuju od slučaja do slučaja.

Što je gluten?

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici i ostalim žitaricama kao što su zob, ječam, raž, pira, kamut i triticale. Gluten ima vrlo malu hranjivu vrijednost. Osnovna uloga ovog proteina je slična ulozi ''ljepila'', povezuje brašno žitarica kako bi se mogao ispeći kompaktan kruh.

Pročitaj sve o žitaricama novog doba...

Koji su simptomi?

Simptomi koji ukazuju na celijakiju variraju, a ponekad ih niti nema. Najučestaliji je proljev, gubitak težine, gubitak snage, povećan trbuh, bolovi u trbuhu, povraćanje, a kod djece i usporeni rast. U nekim slučajevima se pojavljuje anemija, osteoporoza, gubitak menstrualnog ciklusa (amenoreja), nedostatak vitamina i minerala.

U slučaju simptoma koji ukazuju na celijakiju, dovoljno je provesti određene krvne testove kako bi se dala prva dijagnoza nepodnošenja glutena. Ipak, konačna dijagnoza može biti dana tek nakon provedene crijevne biopsije, uzimanje dijela tkiva, koje se histološki ispituje, na osnovi čega se potvrđuje postojanje moguće atrofije crijevne sluznice.

Kako bi se liječila celijakija, neophodno je iz prehrane isključiti svu hranu koja sadrži derivate pšenice, uključujući i sve proizvode koji se dnevno troše u minimalnim količinama.

Lazanje

Sastojci

  • 250g Schär bezglutenskih lazanja
  • 200 g mljevenog goveđeg mesa
  • 60 g maslaca
  • 100 g šunke
  • 1/2 litre bešamela
  • 1/2 mrkve
  • 1 manji luk
  • 1 palica celera
  • 1/2 čaše suhog bijelog vina
  • sjeckana rajčica
  • 100 g parmezana
  • sol i papar

Priprema

Bešamel: pola količine mlijeka zakuhaj na maslacu. Preostalu polovicu mlijeka pomiješaj sa kukuruznim brašnom i zatim obje mješavine pomiješaj zajedno.

Kuhaj 1-2 minute konstantno mješajući. Dodaj sol, papar i muškatni oraščić. Nasjeckaj luk, mrkvu, celer i šunku pa poprži na umjerenoj vatri par minuta, dodaj mljeveno meso i pusti da se prži dok meso ne bude gotovo.

Ulij vino, dodaj sjeckanu rajčicu i začini sa soli, svježe mljevenim paprom. Pokrij tavu i pusti da odstoji jedan sat. Lazanje kuhaj u slanoj vodi, isperi hladnom vodom te ih osuši i posloži na čistu kuhinjsku krpu.

Namasti dno vatrostalne posude i započni slagati red lazanja, prelij ih mesnim umakom, red lazanja, pa prelij bešamelom, red lazanja, posipaj parmezan i tako dok ne potrošiš sve sastojke.

Završi bogatim redom parmezana u kojeg dodaj kocke maslaca. Vatrostalnu zdjelu stavi u predzagrijanu pećnicu.

Više o dr. Schär proizvodima pročitaj na www.pretti.hr

Klikni i pročitaj recept za varivo od amaranta bez glutena...

Posjeti missZDRAVA.hr