Kumkvat: zlatna naranča usporava starenje i štiti zdravlje!

Guliver/Shutterstock Kumkvat je prava riznica vitamina
Kumkvat je citrusno voće iz porodice Rutaceae, radi se o malom okruglom voću narančaste boje koje podsjeća na naranču. Potječe iz Kine i prava je riznica vitamina. Kumkvat se jede zajedno s korom, često se koristi u izradi džemova i marmelada, a u svijetu je popularan i kao ukrasno drvo.
Vidi originalni članak

Kumkvat potječe iz istočne Azije, a prvi puta se pojavljuje u kineskoj literaturi iz 12. stoljeća pod imenima chin-chit (zlatna naranča), chin-kan (zlatna mandarina) i chin-tou (zlatni grah). Zanimljivo je da se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristio kod liječenja gripe i kašlja. Moderna znanost pak dokazuje da u kumkvatu postoje određeni spojevi koji podržavaju naš imunološki sustav, kako prenosi portal Healthline.com.

Njegov naziv "zlatni" itekako naglašava nutritivno bogatstvo ove male čudesne voćke čiji se uzgoj u 19. stoljeću proširio na područje Amerike i Europe gdje se zbog svoje bogate zelene krošnje uzgajao kao ukrasna vrsta. Danas se uzgaja u Španjolskoj, Brazilu, Kaliforniji i južnoj Africi. U Hrvatskoj ga najčešće možeš pronaći u Dalmaciji.

Kumkvat - koje vitamine i minerale sadrži?

Kumkvat je bogat:

  • vitaminom C 
  • vitaminom A
  • dijetalnim vlaknima
  • kalcijem
  • kalijem

Plod kumkvata također sadrži flavonoide, eterična ulja i karotenoide. Zahvaljujući takvom kemijskom sastavu, kumkvat ima antimikrobno i antioksidativno djelovanje na naš organizam. 

Kumkvat - niskokaloričan i zdrav

Kako bi bili sigurni da možemo bezbrižno uživati u kumkvatima potražili smo i mišljenje Sandre Krstev Barać, magistrice nutricionizma.

"Maleni plodovi kumkvata su prava riznica vitamina C i prehrambenih vlakana. Osim toga ističu se sadržajem flavonoida, fitokemikalija sa snažnim antioksidativnim i protuupalnim djelovanjem.  Zanimljivost je da se za razliku od ostalog citrusnog voća kumkvat konzumira čitav odnosno zajedno s korom, a upravo su u njegovoj kori flavonoidi najkoncentriraniji. 100 g kumkvata osigurava oko 70 kcal".

Ova ljekovita voćka najčešće se koristi u pripremi džemova, marmelada i u raznim desertima, a osobito je popularan i ljekovit liker od kumkvata. Kako napraviti domaći liker od kumkvata? Recept pročitaj u nastavku!

Liker od kumkvata

Sastojci:

  • 400 grama kumkvata
  • 1 litra vode
  • 1 mahuna vanilije
  • 6 dcl alkohola ( npr. brandija)
  • 400 grama šećera

Priprema:

Kumkvate pažljivo operi i prepolovi nožem. U staklenku ulij alkohol i dodaj jednu mahunu vanilije. Kumkvate stavi posljednje. Ostavi u staklenci najmanje 10 dana. Što više vremena prođe, okus će biti intenzivniji. Jednom dnevno promiješaj žlicom. Nakon 10-ak dana, napravi šećerni sirup. Stavi na vatru navedeni omjer vode i šećera i promiješaj, da se otopi. Zakuhaj smjesu i ugasi vatru. Pusti da se ohladi. Uz pomoć cjedila procijedi liker, tako da ostane u tragovima pulpe. Čim se šećerni sirup potpuno ohladi, dodaj ga u alkohol i dobro promiješaj.  Liker od kumkvata čuvaj u staklenoj boci u hladnjaku kako bi ga mogla poslužiti hladnog.

Marmelada od kumkvata

Gastro blogerica Anita Karaman s bloga "Možeš se udati"  također voli koristiti kumkvat u pripremi ukusnih marmelada i džemova pa nam je otkrila nam svoj recept za domaću marmeladu od kumkvata. 

Za ovu marmeladu kaže kako je odličan homemade poklon koji jasno govori kako ste spremni za dragu osobu miješati džem od kumkvata sat vremena ili vaditi koštice iz kilograma kumkvata oko sat i pol vremena. U nastavku pročitaj recept!

Sastojci:

  • 6 šalica očišćenih i narezanih kumkvata
  • 3 šalice šećera
  • 3 šalice vode
  • korica jednog domaćeg limuna
  • sok jednog limuna
  • pasta od vanilije ili mahune vanilije (po želji)
  • prstohvat cimeta, kardamoma ili anisa (po želji)

Priprema

  • Kumkvate prereži na četvrtine, izvuci im koštice i pokušaj izvući što je više moguće bijelih unutrašnjih membrana, iako to možeš i preskočiti.
  • Nasjeckaj očišćene kumkvate. Tek sada puni šalice, jednu po jednu, i odmjeri 6 šalica.
  • Pripremljene kumkvate stavi u lonac i dodaj im sve ostale sastojke. Promiješaj kuhačom. Smjesa s kumkvatom i šećerom trebala bi odležati preko noći da kora omekša.
  • Prebaci lonac na štednjak, pusti da smjesa zavrije, smanji vatru i lagano krčkaj sat do sat i pol vremena da se marmelada zgusne. Imaj na umu da će se hlađenjem još malo stisnuti. 
  • Pola sata prije kraja kuhanja steriliziraj staklenke: zagrij pećnicu na 200C, a staklenke operi u vodi i deterdžentu. Na lim za pečenje stavi mokru čistu kuhinjsku krpu, a na nju preokreni staklenke otvorom prema dolje.
  • Stavi ih u pećnicu na 15 minuta, a zadnjih 5 minuta dodaj i poklopce.
  • Pažljivo izvuci staklenke iz pećnice, preokreni ih (koristi se krpom ili zaštitnom rukavicom) i odmah napuni vrućom marmeladom.
  • Nemoj ih prepuniti, neka ostane prazna 1 cm do vrha.
  • Zatvori staklenku, pusti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim premjesti u hladnjak.

U slast!

Posjeti missZDRAVA.hr