Kuharica proljeća je Maja Dražina!
Između tri kuharice koje su dobile najviše glasova čitatelja, Nevene Buljan iz Rijeke za curry krem juhu od mladog graška, Maje Dražine iz Zagreba za kolač od kakaa s tikvicom i Jane Šuleski Rončević iz Rijeke za proso s tofuom prema ocjenama stručnog žirija Zdrave Krave i Gastro.hr-a pobijedio je recept za kolač od kakaa s tikvicom, a Maja Dražina je postala kuharica proljeća.
Pogledaj kako su recepte ocijenili i komentirali članovi žirija!
Jasna Duspara, glavna urednica Zdrave Krave
- Kolač od kakaa s tikvicom - 3 boda - Odličan, inspirativan i nesvakidašnji desert; kombinacija koje se ne bih lako dosjetila, ali ću je pamtiti zauvijek. Bravo Maja, ova gastro ideja je vrlo hrabra, malo otkačena ali zato i vrlo zdrava! Izbor agavinog sirupa, domaće marmelade bez šećera je mudar, a tikvice su dale šarm proljeća ovom kolaču. Svakako ću ga pripremiti za svoje ukućane.
- Curry krem juha od mladog graška 2 boda - Bravo Nevena! Ova juha diše i miriše proljećem, a kokos mlijeko i curry je čine egzotičnom i jedinstvenom. U mislima sam otputovala u daleke krajeve, ovo juha je prava mala gastro avantura!
- Proso s tofuom: 1 bod - Praktična i jednostavna kombinacija koja uvijek spasi situaciju barem u mojoj kuhinji, kad ne znam što kuhati. Pohvalno, ali po mom ukusu ipak nedostaje malo mašte i proljeća u kombinaciji. Lišće rotkvice i klice mungo graha su dobar izbor, ali možda bi rikola za kraj umjesto lišća rotkvica bila malo osvježenje s više stila!
Nutricionistica dr.sc. Darija Vranešić, direktorica Vitaminoteke i voditeljica portala Gastro.hr
- Kolač od kakaa s tikvicom - 3boda - Maja je osmislila originalni recept spojivši naizgled nespojivo u fini čokoladni kolač. Tikvice, jabuke i grožđice namočene u jabučnom soku čuvaju vlažnost, a time i svježinu i doprinose aromi i okusu. Hrabri spoj maslinovog ulja, zobenog mlijeka i agavinog sirupa te brašna od pira također treba pozdraviti.
- Curry krem juha od mladog graška: 2 boda -Također inovativni pristup kuhanju, zanimljiva i jednostavna juha kao spoj svakidašnjeg i nesvakidašnjeg. Pohvala Neveni za iscrpni opis pripreme jela.
- Proso s tofuom i povrćem: 1 bod - U konkurenciji ostalih recepata za kuharicu proljeća, ovaj se doima nešto običnijim. Fotografija bi mogla biti malo privlačnija kako bi privukla na isprobavanje ovog zgodnog zdravog jela.
Marinela Prodan, autorica recepta koje možeš s guštom čitati i na Zdravoj Kravi
- Curry krem juha od mladog graška - 3 boda – Najviše bodova za Neveninu juhu s curryjem, zobenim vrhnjem i kokosovim mlijekom. Vrlo zanimljiva fusion kombinacija. Osim što juha vizualno jako dobro izgleda i kombinacija namirnica je jako dobra. Svakako jelo koje bih rado pojela u ovo doba godine.
- Kolač od kakaa s tikvicom- 2 boda - Majina kombinacija koju bih osobno teško spojila, tikvice s čokoladom- ali kad pogledam sastojke čini mi se da zapravo dobro funkcionira. Tikvice zasigurno daju svježinu ovom kolaču. U svakom slučaju inventivno.
- Proso s tofuom i povrćem- 1 bod- Zanimljivo, jednostavno i lagano. Zasigurno osvježenje za vruće ljetne dane.
Chef Marijo Čepek, kuhar savjetnik u restoranu Vinodol i suradnik portala Gastro.hr
- Kolač od kakaa s tikvicom - 3 boda - S obzirom da sam veliki obožavatelj kolača i jako pazim na njihovu pripremu u restoranima, moram pohvaliti orginalnost ovog recepta. Drago mi je što je Maja uspjela s jednostavnim namirnicama napraviti jako ukusan kolač.
- Proso s tofuom i povrćem - 2 boda - Iako je ovo zanimljivo i ukusno jelo s kulinarske strane, nedostatak je što je previše jednostavno.
- Curry krem juha od mladog graška - 1 bod - Iako je ova juha bila moj favorit, zbog par pogrešaka u pripremi moram dati samo jedan bod. Ispiranjem graška, on gubi svoja svojstva, pa predlažem da se Nevena drugi put radije odluči na blanširanje i brzo hlađenje. Također, nisam pobornik podlijevanja vodom, već radije temeljcem u kojem smo kuhali.
Ukupni bodovi stručnog žirija:
Kolač od kakaa s tikvicom - 11 bodova
Curry krem juha od mladog graška - 8 bodova
Proso s tofuom i povrćem - 5 bodova
Vrijedne nagrade
Kuharica proljeća osvojit će vrijednu nagradu od generalnih pokrovitelja projekta – edukacijske ustanove Makronova, trgovine ekoproizvoda bio&bio i nakladničke kuća Planetopija. Edukacijska ustanova Makronova najboljoj kuharici proljeća daruje Makrovikend seminar, koji je temelj edukacije o prehrani i načinu življenja prema makrobiotičkim načelima.
Najpopularniji Makronovin seminar kroz dva dana kvalitetne edukacije pruža osnove za nove početke. Upoznat ćeš makrobiotičke principe kroz načelo yina i yanga i teoriju 5 transformacija, te ćeš vidjeti kako se priprema makrobiotički obrok i degustirati ukusne specijalitete. Vrijednost ove nagrade je 990 kuna.
Nakladnička kuća Planetopija nagrađuje pobjednicu sezone svojim odabranim hit naslovima za kulinarsko i životno nadahnuće! Kulinarski blok knjiga čine nagrađena kuharica Ljeto Jadranke Boban Pejić, Za posao Tončike Cukrov te knjiga Mayumina kuhinja, kuharica Mayumi Nishimure, koja je dugi niz godina kuhala za Madonnu.
Put srca knjiga je koja će čitatelja dovesti do ispunjenja najskrivenijih želja, a uz nju najbolja kuharica proljeća dobit će i knjigu Život bez ograničenja, autobiografiju Nicka Vujičića, rođenog bez ruku i nogu, koja istinski nadahnjuje i potiče na život bez ograničenja! Vrijednost nagrade je 536 kuna.
Trgovina ekoproizvoda bio&bio pobjednici sezone poklanja paket ekoloških prehrambenih proizvoda koji sadrži ekološke žitarice, slatkiše, ulja, brašna, uglavnom namirnice potrebne za svakodnevno spravljanje ukusnih i zdravih obroka. Inače, bio&bio trgovine nude bogati izbor od 2500 proizvoda iz asortimana hrane, dodataka prehrani, prirodne kozmetike i sredstava za čišćenje. Trenutno postoji 11 bio&bio trgovina u Zagrebu, Splitu, Puli, Osijeku, Rijeci, Varaždinu i Dubrovniku. Vrijednost nagrade je 503,38 kuna.
Uskoro očekuj natječaj za ''Kuhaj u ritmu ljeta''...