Kristina je kuharica zime 2012!

Nakon zbrajanja glasova čitatelja i bodova stručnog žirija, za kuharicu zime izabrana je Kristina Grofelnik. Pobjedu joj je donio recept za zalogaje s palentom i povrćem, a kao nagradu osvaja petodnevni tečaj kuhanja kod Branka Ognjenovića. Pogledaj kako su recepte ocijenili članovi žirija!
Vidi originalni članak

Između tri kuharice koje su dobile najviše glasova čitatelja, Martine Milotić iz Belavića u Istri za rižoto s brokulom i tunom, Srđane Jovanović iz Splita za polpete s tunom i Kristine Grofelnik iz Pregrade za zalogaje s palentom i povrćem, prema ocjenama stručnog žirija Zdrave Krave i Gastro.hr-a pobijedio je recept za zalogaje s palentom i povrćem, a Kristina Grofelnik je postala kuharica zime.

Svi članovi stručnog žirija svakoj od ove tri kuharice, odnosno njihovim receptima dali su 1, 2 ili 3 boda. Pogledaj kako su obrazložili svoje ocjene:

Jasna Duspara, glavna urednica Zdrave Krave

  • Rižoto s brokulom i tunom - 1 bod - Recept mi se čini previše eksperimentalan i nisam sigurna bih li ga ikada pripremila. Pohvala Martini na otkrivanju novih kombinacija u kuhanju koje su uvijek dobrodošle tijekom zimskih mjeseci. S dolaskom proljeća sve je puno lakše!
  • Polpete s tunom - 3 boda - Kreativno, pametno osmišljeno i vjerujem, vrlo ukusno. Kapljica jabučnog octa bila je presudna za osvajanje dodatnog boda. Čestitam Srđana!
  • Zalogaji s palentom i povrćem - 2 boda - Palenta je uvijek dobar izbor tijekom zime, a konkretno jelo je super za laganu i brzu večeru nenajavljenim gostima. Mali nedostatak je što sam slične tzv. pizza palente već vidjela. Pohvala na lijepoj fotografiji.

Nutricionistica dr.sc. Darija Vranešić, direktorica Vitaminoteke

  • Rižoto s brokulom i tunom - 1 bod - Kombinacija zvuči pomalo čudno. Može proći ako u hladnjaku vlada pustoš, a ideja je napraviti "pravo jelo".
  • Polpete s tunom - 2 boda - Odličan bazni recept za razne vrste polpeta s mahunarkama. Umjesto tune u konzervi može se upotrijebiti i svježi file ribe, kratko popržen i usitnjen.
  • Zalogaji s palentom i povrćem - 3 boda - Zanimljiva ideja, dobra izvedba i vrlo jednostavan recept. Funkcionirao bi i bez pileće šunke s raznim drugim maštovitim i zdravim dodacima.

Ocjene kuhara

Marinela Prodan, autorica recepata i kolumnistica na Zdravoj Kravi

  • Rižoto s brokulom i tunom - 1 bod - Ne sumnjam da je jelo dobro, no brokulu ne treba prekuhavati i pokrivati njezin okus s previše začina. U ovom slučaju bi, po meni, kopar i vegetu trebalo izbaciti.
  • Polpete s tunom - 2 boda - Iako mi se one čine najprimamljivijim za pojesti od sva tri jela, stavljam ih na drugo mjesto jer se prže u dubokom ulju. Nažalost, a izgledaju tako dobro!
  • Zalogaji s palentom i povrćem -  3 boda - Jelo se uklapa u koncept zdrave prehrane jer se radi o vrsti zdrave pizze od palente. Brzo je i jednostavno za pripremu i još se može, kao i svaka pizza, napraviti po svom guštu.

Chef Marijo Čepek, kuhar savjetnik u restoranu Vinodol i suradnik portala Gastro.hr

  • Rižoto s brokulom i tunom - 1 bod - U Istri ima toliko vrhunskih maslinovih ulja. Zašto cijediti? Brokula se predugo kuhala, 20 i više minuta. Također, zašto ne temeljac od brokule umjesto vode? Ne sviđa mi se ni način na koji je rižoto završen.
  • Polpete s tunom - 2 boda - Idealan primjer kako izgleda vrhunsko mediteransko jelo. Jedina zamjerka je Vegeta - uz sve te predivne sastojke zašto jelo kvariti sa žličicom Vegete?
  • Zalogaji s palentom i povrćem - 3 boda - Jednostavno jelo bez puno kompliciranja. Trebalo je dobiti 2 boda no zbog Vegete u polpetama s tunom situacija se izmijenila.

Ukupni bodovi stručnog žirija

Kad se zbroje svi bodovi....

  • Martinin rižoto s brokulom i tunom ima 4 boda
  • Srđanine polpete s tunom imaju 9 bodova
  • Kristinini zalogaji s palentom i povrćem imaju 11 bodova

Čestitamo pobjednici Kristini, koja osvaja petodnevni tečaj kuhanja kod akademika kulinarstva Branka Ognjenovića i od sponzora projekta Delimano luksuzan Prima set Mega+ posuđa. Čestitamo i Martini i Srđani, kao i svim kuharicama tjedna!

Uskoro počinje novi natječaj "Kuhaj u ritmu proljeća" pa slanjem svojih originalnih i zdravih recepata sa proljetnim namirnicama i ti možeš sudjelovati u izboru za recept tjedna, a možda i postati kuharica proljeća!

Posjeti missZDRAVA.hr