Julija se natječe za kuharicu jeseni
Naša nova kuharica tjedna Julija Beroš, 35-godušnja diplomirana ekonomistica iz Splita, kaže za sebe da je sretno udata. Uz to je majka troje djece, od 12, 8 i 2 godine, i trenutno je na porodiljnom. Nema puno slobodnog vremena, jer je uglavnom sama s djecom i najčešće, kaže, glumi taxi službu vozeći starije na njihove razne školske i vanškolske aktivnosti ili s najmlađim istražuje svijet.
Ono malo slobodnog vremena najradije provodi s fotoaparatom u ruci, nekom dobrom knjigom ili na omiljenim internetskim stranicama. Također jako voli kuhati i praviti torte i kolače i svojim majstorijama za štednjakom razveseljavati obitelj i prijatelje. Uživa u kuhanju i još više kad se skuhano s guštom pojede.
Zašto volim jesen?
"Kako sam odrasla na selu na voću, povrću, mesu, siru i mlijeku roditeljskog imanja, mogu slobodno reći da kuham u skladu sa godišnjim dobima od prvog dana kad sam uzela kuhaču u ruke. Iako danas živim u gradu isti trend kuhanja i korištenja sezonskih namirnica sam nastavila i u svojoj kuhinji.
Mislim da je vrijednost sezonskih namirnica nemjerljiva u usporedbi s onima dobivenim u umjetno stvorenim klimatološkim uvjetima. Domaće sezonsko voće i povrće samo jednim zalogajem pruža nam bogatstvo za sva čula i čini čuda za naše zdravlje.
Za mene jesen je doba intezivnih okusa finih, krepkih juhica, raznih variva, gljiva, špinata i prisnice (prijesni kruh ispod peke). Doba mirisnih džemova, dizanog tjesta, pucketanja vatre i šuštanja lišća. Jesen je i doba bravetine - mesa od ovce, prilično zapostavljenog u ponudi naših mesnica i prilično nepoznatog u svom svježem obliku žiteljima grada, što smatram uistinu štetom jer je to za mene meso posebnog plemenitog okusa i mirisa", kaže Julija.
Pogledaj Julijin recept za aromatičnu bravetinu s zelen-pireom, koji je proglašen receptom tjedna!
Domaće je najbolje!
Svojoj obitelji Julija nastoji pripremati hranu iz ekološkog uzgoja hrvatskih proizvođača. Većinu namirnica nabavlja i dalje sa sela od svojih roditelja, a od viška sezonskih plodova sprema zimnicu, osuši ih ili zamrzne.
Ističe da uvijek daje prednost domaćem proizvodu pred onim uvoznim. Smatra da je temelj svakog obroka najprije kvalitetna namirnica, a potom i pravi način pripreme.
"U svojoj kuhinji preferiram dalmatinska jela mada mi povremeni izleti u druge kulinarske kulture nisu strani. Dosta koristim ljekovito bilje i druge samonikle plodove našeg krša - gljive, divlji šipak, kadulju. Namirnica sveprisutna u mojoj kuhinji je rajčica. Gotovo nema jela u kojem je nema", rekla je kuharica tjedna Julija, koja je ušla i u izbor za top kuharicu jeseni.
Saznaj kako joj se možeš pridružiti u tom izboru i osvojiti vrijedne nagrade!