Juha od raslađene dinje - osvježenje o kojem smo maštali

Thinkstock
Dinja sadrži fosfor, kalcij, kalij, magnezij i vitamine. Zahvaljujući visokom sadržaju vode (oko 88%), niskom sadržaju šećera (oko 11%) i ugodnom mirisu i ukusu, idealno je ljetno osvježenje.
Vidi originalni članak
Kalij i voda iz dinje potiču rad bubrega, a ovo slatko voće pomaže reguliranju tlaka, olakšava probavu i ublažava nadutost. Pri kupovini biraj zrelu dinju koju ćeš prepoznati po plavkastom ili smeđem kružiću oko ”repića”. Nezrela dinja može nadražiti organe za probavu, pogotovo ako nakon konzumacije popiješ vodu (može ubrzati probavu i izazvati dijareju). 
 

Juha od rashlađene dinje 

 
Sastojci:
  • 1 zrela dinja (srednje veličine)
  • 2 žlice limunovog soka
  • ¼ žličice soli
  • ¼ žličice svježe mljevenog papra
  • ¼ žličice ribanog muškatnog oraščića
  • ½ šalice soka od jabuke ili naranče 
 
Priprema: Oljušti dinju, izvadi joj koštice i nareži je na komade. U multipraktiku usitni dinju zajedno s limunovim sokom, muškatnim oraščićem i paprom. Posoli i dodaj malo soka od rajčice ili jabuke. Juhu hladi u hladnjaku oko dva sata i posluži je hladnu.
Posjeti missZDRAVA.hr