Jela od ljekovitih gljiva

Ljudi su odavno znali prepoznati vrijednost gljiva, a njihova ljekovita svojstva stoljećima se koriste u prirodnom liječenju. Lagane su i ukusne, a mogu se pripremiti na mnogo raznovrsnih načina. Ovaj put ti donosimo recept za ljekovitu juhu od maitake gljiva!
Vidi originalni članak

Gljive su bogate bjelančevinama, vitaminima B i D, te mineralima, a imaju vrlo malo masnoće. Njihova ljekovita svojstva stoljećima se koriste u orijentalnim tradicijama liječenja, jer, spomenimo samo neke od dobrobiti: potiču imunitet, snižavaju masnoću u krvi i snižavaju krvni tlak. Gljive su lagane i ukusne i mogu se pripremiti na mnogo raznovrsnih načina: u juhama, s povrćem i mahunarkama, u salatama, s algama, u napitcima...

Gljiva maitake (Grifola frondosa) može se pronaći u trgovinama zdrave hrane, ukusna je i jednostavno se i brzo sprema, pa je juha s maitake gljivama idealna za podizanje imuniteta u sezoni gripe i prehlada.

Ljekovita juha od maitake gljiva

Sastojci:

  • 1-2 žlice tamnog sezamovog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • glavica luka
  • komadić đumbira
  • 2/3 šalice zobenih pahuljica
  • 2/3 šalice namočenih maitake
  • 6 šalica vruće vode
  • sol
  • zeleni dio mladog luka

Priprema:

  1. Na tamnom sezamovom ulju ispirjaj sitno sjeckani luk, češnjak i đumbir.
  2. Dodaj zobene pahuljice, temeljac i namočene maitake koje si izrezala na manje komadiće. Posoli i kuhaj dok zobene pahuljice ne omekšaju.
  3. Ukrasi zelenim dijelom mladog luka.

Radionica kuhanja

Saznaj kako pripremiti ove ljekovite i ukusne namirnice na radionici Ane Janajtović Zorica u Makronovi 8. 2. 2011. od 17 do 20.30 i kušaj:

  • ljekovitu krem juhu s maitake gljivama
  • palentu s japanskim umakom od shiitake gljiva
  • zapečene i punjene svježe shiitake
  • tjesteninu s umakom od bukovača i dimljenog tofua
  • medaljone od sejtana u začinjenim šampinjonima.

Info i prijave: info@makronova.com, www.makronova.com

Posjeti missZDRAVA.hr