Jela od ljekovitih gljiva
Gljive su bogate bjelančevinama, vitaminima B i D, te mineralima, a imaju vrlo malo masnoće. Njihova ljekovita svojstva stoljećima se koriste u orijentalnim tradicijama liječenja, jer, spomenimo samo neke od dobrobiti: potiču imunitet, snižavaju masnoću u krvi i snižavaju krvni tlak. Gljive su lagane i ukusne i mogu se pripremiti na mnogo raznovrsnih načina: u juhama, s povrćem i mahunarkama, u salatama, s algama, u napitcima...
Gljiva maitake (Grifola frondosa) može se pronaći u trgovinama zdrave hrane, ukusna je i jednostavno se i brzo sprema, pa je juha s maitake gljivama idealna za podizanje imuniteta u sezoni gripe i prehlada.
Ljekovita juha od maitake gljiva
Sastojci:
- 1-2 žlice tamnog sezamovog ulja
- 2 češnja češnjaka
- glavica luka
- komadić đumbira
- 2/3 šalice zobenih pahuljica
- 2/3 šalice namočenih maitake
- 6 šalica vruće vode
- sol
- zeleni dio mladog luka
Priprema:
- Na tamnom sezamovom ulju ispirjaj sitno sjeckani luk, češnjak i đumbir.
- Dodaj zobene pahuljice, temeljac i namočene maitake koje si izrezala na manje komadiće. Posoli i kuhaj dok zobene pahuljice ne omekšaju.
- Ukrasi zelenim dijelom mladog luka.
Radionica kuhanja
Saznaj kako pripremiti ove ljekovite i ukusne namirnice na radionici Ane Janajtović Zorica u Makronovi 8. 2. 2011. od 17 do 20.30 i kušaj:
- ljekovitu krem juhu s maitake gljivama
- palentu s japanskim umakom od shiitake gljiva
- zapečene i punjene svježe shiitake
- tjesteninu s umakom od bukovača i dimljenog tofua
- medaljone od sejtana u začinjenim šampinjonima.
Info i prijave: info@makronova.com, www.makronova.com