Ivan se natječe za kuhara jeseni

Ivan Matarić iz Zagreba poslao nam je recept za lazanje s povrćem kojeg je stručni žiri portala Zdrava Krava i Gastro.hr proglasio receptom tjedna, čime je Ivan ušao u izbor za kuhara/kuharicu jeseni
Vidi originalni članak

Isprobaj Ivanov recept za lazanje s povrćem ili pripremi svoj vlastiti zdravi jesenski obrok, uključi se u akciju "Kuhaj u ritmu jeseni!" i osvoji vrijedne nagrade.

Kuhanje je za mene svojevrsna meditacija

'Živim i radim u Zagrebu, imam 35 godina, u sretnoj sam višegodišnjoj vezi sa svojom djevojkom Silvijom. Što se tiče kuhanja ono je za mene ne samo svakodnevna nužnost i potreba već prije svega velika ljubav, dapače strast pa i svojevrsna meditacija - započinje već samim razmišljanjem o hrani, namirnicama koje ću kupiti ili ubrati, o začinima koje ću koristiti kao i o načinu na koji ću ih pripremiti - svaki taj dio mi je važan kao i samo kuhanje'.

Ivan je vegetarijanac zadnjih 5 godina i iako je to u početku bilo pretežno zbog želje da smršavi, kroz godine prakse shvatio je da može jesti vrlo ukusnu i zdraviju hranu, a da pri tome ne nanosi nepotrebnu i suvišnu štetu okolišu i drugim živim bićima, naročito životinjama.

'Kroz godine prakse i edukacije, traženja informacija na svim mogućim stranama i mjestima - proučavajući indijsku ayurvedu i japansku makrobiotiku, pa od interneta, preko knjiga, seminara, tečajeva, razgovora do posjeta lokalnom Hare Krišna hramu, iskristalizirala se više duhovna strana vegetarijanstva - a to je da čovjek može jesti vrlo ukusnu i zdraviju hranu, a da pri tome ne nanosi nepotrebnu i suvišnu štetu okolišu i drugim živim bićima, naročito životinjama.

Povezujući takvu praksu sa fizički aktivnim životom mogu reći da tek sad živim punim plućima i vrlo sam sretan i zadovoljan kao osoba - čitam kad god imam priliku, svakodnevno vježbam jogu, meditiram,obožavam trčanje, planinarenje, odlaske u prirodu, vožnju biciklom, treniram borilačke vještine, tv smatram gubitkom vremena, rano idem u krevet i rano ustajem...

Sve su to navike koje su se spontano razvile, a sve je krenulo od želje da zadovoljim nepce. ali i istovremeno poboljšam kvalitetu života, kondiciju i psihofizičko zdravlje'.

Sezonske namirnice

Kuhanje u skladu s godišnjim dobima je najprirodnija stvar

'Kuhanje u skladu s izmjenama godišnjih doba mi je najprirodnija stvar - ljeti me privlači puno svježeg voća, pogotovo sočnog poput grožđa ili lubenica, razne salate, a tijekom zime tijelo samo traži malo jaču hranu poput raznih variva s mahunarkama, cjelovite žitarice, posebno volim smeđu rižu, ječam i zob, zatim vruće miso juhe, dimljeni tofu, domaće čajeve, više kuhanog i ukiseljenog povrća, pečena, a povremeno i pržena jela (iako prženje uglavnom izbjegavam).

Glavni obroci su mi doručak i ručak, trudim se da su uvijek u isto ili približno vrijeme, večera mi je nebitna - najradije je izbjegavam. Voće uvijek jedem kao poseban obrok, ako se prejedem propustim idući obrok i redovito postim na ekadaši - jogijski post koji pada cca svakih 14 dana, kupujem radije na tržnici nego u supermarketima - malo je skuplje, ali je ponuda i kvaliteta neusporediva. Ili sam nešto posadim kod kuće.

Od jesenskih namirnica obožavam buče, batate, ukiseljeno povrće, šumske gljive ili svježe shi take s placa, jesensko voće poput šljiva ili krušaka te orahe i lješnjake, a od jela u jesen najradije kuham razna gušća ili rjeđa variva s grahom ili slanutkom i korjenastim povrćem, razne guste povrtne umake s tjesteninom, pizze, lazanje, složence, kaše i sl.

Darovi za kuhare

Kao kuhar tjedna Ivan na poklon dobiva poklon košaricu u vrijednosti od 200 kuna od generalnog pokrovitelja akcije "Kuhaj u ritmu jeseni" Mercatora, Delimano tavu za palačinke od sponzora projekta Delimano, poklon paket Alpro soya proizvoda od sponzora projekta Alpro Soya, te od tvrtke Kotanyi poklon paket finih začina uz pregaču i rukavicu za kuhanje.

Uz to, ulazi u izbor za kuhara/kuharicu jeseni koji osvaja vrijedne nagrade - glavni sponzor Mercator daruje poklon bon u vrijednosti od 2000 kuna, sponzor projekta Delimano daruje luksuzan Prima set Mega+ posuđa, dok tvrtka Kotanyi daruje tjedni tečaj u školi kuhanja Branka Ognjenovića.

Posjeti missZDRAVA.hr